Възрастта на щастието

През декември американската актриса ще празнува 80-годишен юбилей, а духът й и тялото й са доказателство за това, че възрастта не е получила главната роля в живота й.

През декември 1979 г., в интервю за списание Vogue, Фонда, която вече е покорила света със своите знаменити упражнения, споделя лаконично: „Не мисля, че е важно дали изглеждаш млад или слаб. Най-важното е бъдеш здрав”.

С днешна дата, звездата на Холивуд е също така откровена. За щастието след 60-те, здравия начин на живот и смъртта, с думите на неостаряващата Джейн Фонда.

(© Kirk McKoy / Los Angeles Times)

Знаете ли, бях минала 60-те, когато проумях, че мога да бъда такава каквато съм, и това ще бъде правилно.

Ние все още живеем в старата парадигма, представяща живота като арка. Тази стара метафора – раждане, разцвет, увяхване и немощ. По-подходяща метафора на живота е стълбата. Възходът на човешкия дух, отвеждащ ни до мъдростта, почтеността и истинското ни „аз”.

Да живееш осъзнато, означава да живееш постоянно напомняйки си за смъртта. Виждате ли, аз съм на 76, изживяла съм повече, отколкото ми е останало. Това, че живея, помнейки това ми помага да вземам решения. Това ми помага да не си пилея времето.

Не мисля, че лъжа себе си – не, не се страхувам от смъртта. Бях до баща си, когато умираше. Той гаснеше бавно, а аз имах много време. Той никога не е бил разговорлив, не говореше с мен. А аз така и не събрах смелост да го питам, бои ли се, или пък друг въпрос. Това преживяване ме накара да не се страхувам от смъртта. Повече се страхувам от това, да умра съжалявайки за нещо, а това струва ми се изпитваше баща ми в последните си часове. Когато разбрах това, тогава бях на 45, аз разбрах и нещо повече – че трябва да изживея живота си, особено този, който ме води към старостта така, че да стигна до края на пътя си без да съжалявам за нищо.

Обичам грешките, защото това е единственият начин човек да научи нещо. Не се учиш от успехите, не се учиш от наградите, не се учиш от славата. Учиш се единствено от раните, белезите и провалите. Това е истината.

Казах на моя хирург – „Не ми махайте бръчките”. Не искам да изглеждам глупаво, имайки лице, което не се съчетава с шията ми.

Считам, че е важно всички да знаят, че 70-годишните могат да бъдат сексуално привлекателни и сексуално активни. Е, не е задължително, но мнозина предпочитат да хванат този влак, защото могат. Аз също мога, накратко – аз съм една от тези жени.

Когато остаряваш, без да наблюдаваш това отстрани, страховете притихват. Тогава разбираш, че ти си все още ти, и дори можеш да бъдеш повече, отколкото преди.

Източник: theageofhappiness.com
Снимки: Huffington Post, Los Angeles Times, Vogue, LOVE & POP