Роден  на 6 януари 1955 г. в Консет, Англия

Според психиатрите, Мистър Бийн страда от шизоидно разстройство на личността, а това го прави емоционално хладен, некомуникативен, странна птица, чудак, пренебрегващ социалните норми. С такава диагноза, персонажът на Роуън Аткинсън завладя огромната си публика и превърна своя Бийн в комедиен шедьовър. „Мистър Бийн ще умре заедно с мен, навярно. Толкова много от него има в мен.”, признава английският актьор, дипломиран електроинженер от Университета в Нюкасъл. Ако той бе останал верен на инженерната си диплома, светът със сигурност би изгубил един от най-характерните си актьори, на чиито шеги прощава дори английската кралица. И не само му прощава, но и го удостоява с високата чест Командор на Британската империя за принос към драматургията и благотворителността (2013 г.). Започнал артистичната си кариера с телевизионни скечове по BBC, мистър Аткинсън едва ли е очаквал дарбата му да разсмива да е толкова завладяваща, че да го направи един от най-касовите актьори. Днес личното му състоянието е оценено на $155 милиона. Страстта му по бързите и луксозни автомобили подрежда впечатляваща лична колекция - Aston Martin DB7 Vantage, Aston Martin V8 Zagato, Audi A8, Ford Falcon, Honda Civic Hybrid, Morgan Aeromax, Renault 5 Turbo, Honda NSX и дори McLaren F1. При едно от посещенията си в Африка, Роуан дори приземява малкия самолет, с който лети семейството му, защото на пилота му прилошава. Актьор, пилот, инженер с феноменални умения, няма какво да добавим.

Един от работещите с него режисьори го нарича „една от най-великите тайни на битието” и добавя: „Никога не съм го виждал да репетира или да отработва мимики пред огледалото. Той просто застава пред камерата и започва да играе. Това е все едно да започнете сондиране на случаен принцип и накрая да бликне фонтан с нефт”. Макар повечето критици да определят изкуството на Роуън Аткинсън за физиологичен хумор, те нямат думата. Защото смехът, който този актьор подарява на публиката е най-категоричният комплимент за големия му талант.

През 2018-та, с новата си любима – младата и красива Луиз Форд, актьорът ще посрещне своето 3-то дете. Пълен сте с изненади, сър, без майтап!

На добър час, Бийн, Инглиш, Аткинсън!

Вече 30 години се шегувам с кралското семейство и не е в техен стил да отговарят на тези шеги.

В един телевизионен скеч, нарекох Исус забележителен вълшебник – нали знаете - превръща водата във вино… И получих доста писма от развълнувани зрители.

В детството имах прякор, наричаха ме „Извънземното”.

Когато бях дете, не знаех какъв искам да стана като порасна. Навярно като повечето момчета – Джеймс Бонд. И до ден днешен искам да бъда Бонд. В това е прелестта на „Джони Инглиш” – той е почти като Бонд – с момичета и коли, но при това не обезателно добър спец-агент. Това е фантазия. Актьорската професия е прекрасна затова, че дава възможност да се превърнеш в някой, без да имаш достатъчна квалификация.

Моят любим Бонд – нещо средно между Шон Конъри и Пиърс Броснан. Харесвам и Роджър Мур, и струва ми се, Джони Инглиш прилича най-много на него. Даниел Крейг също изглежда много добър в тази роля. А Пиърс Броснан – той е наистина впечатляващ.

Харесва ми да давам интервюта от името на Мистър Бийн, така се чувствам много по-спокоен. Едва ли на някой би му хрумнало да обижда симпатягата Бийн или да му задава нетактични въпроси.

Качвал съм се на руски автомобили. Беше през 95-та. Беше „Лада” и трябва да призная, че „Лада” много ми хареса, заради простотата, издръжливостта, надеждността, скромността.

Светът на политиката намирам за зъл, хлъзгав и противен. Преди известно време имах възможност да си общувам с политици и това ми беше достатъчно за цял живот. Видях само малка част от техния свят и разбрах, че никога не бих станал част от него. Смятах, че светът на актьорите е пълен с егоизъм и сплетни. Но като погледнах в политиката, разбрах, че там е много по-зле.

Да бъда душа на компанията – не, това съвсем не е за мен. Аз съм твърде тих и дори срамежлив човек. Не запомням анекдоти и смешки, не съм от онези, които просто могат да поддържат всеки разговор. Мисля, че хората, които ме познават добре, отдавна са престанали да очакват от мен потоци веселие и хумор. Струва ми се, че в живота съм един доста смотан човек.

"You!" - Princess Diana meets comedian Rowan Atkinson while greeting the cast of the 'Royal Variety' show in 1984

Kate Bush with Rowan Atkinson at the NME awards in 1980

Not the Nine o’Clock News cast receive gold disc after reaching quarter of a million sales in 1982. The show featured Rowan Atkinson, Pamela Stephenson, Mel Smith, and Griff Rhys Jones

Rowan Atkinson, 1980

Снимки: pocketfullofgrace.com, chroniclelive.co.uk, rebrn.com, wallpaperscraft.com