(Brigitte Bardot being readied for her live ballet performance on French TV in the 1960s)

Киното превръща Бриджит Бардо в легенда. Тя е жената, която Бог създава и която прелъстява с неподправена красота и характер милиони зрители. Но преди киното, малката Бриджит е отдадена на друга страст. За нея балетът се превръща не само в начин на живот, но и в спасение от детските й страхове.

В своите мемоари „Инициали Б.Б”, френската актриса споделя, че в детството си винаги е страдала от пренебрежението на родителите си, които обсипвали с много повече внимание нейната по-малка сестра Мари-Жана (Мижана). „С времето все по-силно чувствах, че се отдалечавам от родителите си, че Мижана е тяхната любимка. Та това беше толкова несправедливо! Безпокойството трайно се засели в мен и постоянно ме измъчваше. Навярно аз не съм тяхна родна дъщеря? На никого не приличам, грозна съм, а в семейството ми всички са красиви. Започнах да страня от Мижана като от чумава и съвсем се затворих в себе си. Само танците ми помагаха да забравя всичко това. Особено обичах упражненията за разгряване – винаги едни и същи, като подготовка за работа. И тогава – сбогом очила, комплекси и отчаяние! На подскачащите акорди на пианистите, аз разцъфвах като цвете.

Балетът разкрасяваше и душата, и тялото ми. Мускулите се разтягаха, аз ставах гъвкава, стройна и пластична, чувствах ритъма и такта, слушах музиката. Именно от танца аз придобих тази постановка на главата, която мнозина после казаха, че е типично моя. Балетът ме научи на дисциплина и издръжливост”, споделя Бардо.

От 150 кандидати за място в Парижката консерватория, 12-годишната Бриджит успява да се класира сред 10-те избрани.

Вижте следващите красиви черно-бели фотографии, запечатали грацията на една бъдеща киноикона.


12-year old Brigitte Bardot in a Ballet Class Paris, 1946

Brigitte Bardot, 1946

Brigitte Bardot ballet dancing on a piano 1950s

Brigitte Bardot, Paris, 1951 by Ed van der Elsken

Brigitte Bardot, dancer in the show “Ballet Sylvie”, 1959. Serge Lido

Brigitte Bardot rehearsing for “Vie privée”, 1961

Brigitte Bardot, smoke break in dance studio, 1960s

Brigitte Bardot, early 1950s 

Brigitte Bardot, early 1950s 

Brigitte Bardot performing Ballet on French TV, 1958

Снимки: pinterest.com