Странната история със сърничката Пипин започва, когато Одри Хепбърн получава ролята на Рима, “bird girl” във филма на режисьора Мел Ферер Green Mansions”. Филмът, базиран на новелата на Уилям Хенри Хъдсън от 1904 г., е романс в тропическата гора, в който Одри играе сред великолепието на флората и фауната. Режисьорът Ферер, който е и съпруг на Одри, изисква от нея да се движи свободно сред животните в гората, затова ангажира за снимките малка сърничка, която да живее с тях по време на филма.

По онова време, Хепбърн все още се възстановява от участието си в лентата на Джон Хюстън “The Unforgiven“. Независимо от ужаса й от коне, Хюстън я кара да заснеме сама каскадите на кон. При една от сцените, конят хвърля Одри от гърба си, а това предизвиква спонтанен аборт на бременната по същото време актриса. Ферер, загрижен за емоционалното състояние на съпругата си, искрено се надява, че сърничката ще й помогне да се възстанови в процеса на снимките.

И се оказва прав. Хепбърн обожава милото същество, което нарича Пипин, а двете постигат причудлива хармония в приятелството си. Ип, което е галеното име на сърничката, съпровожда Одри навсякъде – в супермаркети, докато пазарува, у дома, докато си почива. Тяхната необичайна дружба продължава 4 месеца, а след това Одри връща Пипин в животновъдната ферма, откъдето е взета. Любимите й кучета са щастливи, че стопанката им отново е отдадена само на тях, а самата Одри споделя, че обичта към животните е най-чистото преживяване, което човек може да има в живота си.

Снимки: vintag.es