„Да станеш човек не е лесно. Нужно е да се научиш да бъдеш такъв.“

В своята над 50-годишна кариера, която започва през 1964 г., той се радва на световна слава, като е продал над 450 млн. албума и над 200 млн. сингъла по цял свят, което го прави един от най-успешните музиканти за всички времена.

През 1996 г. е награден с орден на британската империя, а през 1998 г. е посветен в рицарство от кралица Елизабет II за изключителен музикален принос и активна благотворителност.

От 2014 г. сър Елтън Джон е официално омъжен за дългогодишния си партньор, с когото са вече повече от 20 години - Дейвид Фърниш, като двамата са родители на две деца – Закари и Илайджа. Преди две години музикантът обяви, че двете му деца няма да наследят огромното му богатство, което се изчислява на 270 милиона паунда. „Закари и Илайджа няма да наследят богатството ми. Всеки трябва сам да развие чувство за нормалност, уважение към парите и работата. Да си роден в богато семейство като моето, ги поставя по-скоро в трудна позиция.“, казва Елтън. Единствените пари, които ще останат за тях след смъртта му, ще са достатъчни, за да им дадат добър старт в живота, а останалото ще бъде дарено на различни благотворителни каузи.

У богатите, които някога са били бедни, понякога се прокрадва силно чувство за дълг да помагат на онеправданите. Сър Елтън Джон често оглавява класациите за най-щедри британски знаменитости. Дарява милиони на различни организации, които се борят с рак и СПИН, а от 1992 г. има собствена фондация на свое име.

(Elton John at the Tribeca Film Festival, 2011)

Първият урок, който научих, е значението на намирането и следването на дадена страст. В това отношение аз бях щастливец от самото начало. Открих любовта си към музиката, когато бях едва на три години. Първият път, когато чух Елвис Пресли, разбрах, че искам да пея. Страстта ми пристигна напълно оформена.

На мен винаги ми е била интересна само артистичната страна на живота.

Пътят към успеха никога не е бил лесен, не беше и за мен. Баща ми, например, смяташе, че изграждането на кариера в музиката е нещо скандално и неприемливо. Но той не успя да ме разубеди да преследвам мечтата си. Продължих да се боря за нея и да я обичам. Именно сбъдването ѝ ми предложи радост и материално изобилие отвъд най-смелите ми представи.

Най-прекрасното в рокендрола е това, че човек, като мен, може да стане звезда.

Славата може да бъде проклятие. След като започнах да имам невероятно високи приходи, започнах да ги губя. Започнах да губя себе си. Човечността и честността ми сякаш се разпръснаха в невероятно количество наркотици и алкохол. Славата, която на пръв поглед изглежда като благословия, скоро се оказа проклятие. Страхувам се, че тогава реагирах много зле. Станах гнусна личност - егоистичен, егоцентричен и неадекватен. Това беше болезнения втори урок, който научих, като направих всичко по грешния начин. Добрият лидер има морална цялост, която оцелява както в успеха, така и в провала.

Ако хората около теб спрат да се съмняват в способностите ти, внимавай - това е истински опасно.

Без лидер, който има чар - дори негативен - успехът няма да дойде.

Но, слава Богу, животът ви може да се промени. Това е третият ми урок. Бъдещето винаги е във вашите ръце.

Да станеш човек не е лесно. Нужно е да се научиш да бъдеш такъв.

Няма нищо по-дълбоко, нищо по-мощно от проявата на човечност. Това е повече от очевидно. Когато смятаме, че някои човешки същества са под нашето достойнство, е лесно да отвърнем очи от страданието им. Когато започнем да мислим за тях с чувство за съпричастност, ще осъзнаем, че тези, които страдат, са като нас. Това е импулсът, който във времето води до колективната организация на помощта. Това е моментът, в който започваме процеса на изцеление.

Днес имаме нужда от процеса на изцеление повече, отколкото когато и да било, защото напредъкът, който направихме, е под заплаха. Расистката несправедливост и насилие отново се увеличават. Отношението към хомосексуалистите отново става агресивно. Насилието срещу транссексуалните хора скача до небето.

Това обаче не е съвет от отчаяние, защото надеждата е жива и напредъкът може да триумфира. Светът може да бъде насочен към светлината. На концерт в Тел Авив видях, че евреи, араби, християни и мюсюлмани са се събрали на едно място и се забавляват на една и съща музика. От Москва до Пекин, от Мексико Сити до Йоханесбург, видях милиони хора от различни възрасти, националности, политически партии и религии да се пеят и да се превръщат в едно цяло. Този процес на обвързване започва с проявата на човечност. Няма по-голям урок от това.

Хората стават все по-озлобени, а религията не ги учи на състрадание, а ги превръща в стадо овце.

В днешния свят има толкова омраза, толкова страх, толкова агресия... Затова аз искам да издигна любовта като знаме. Искам да покажа, че тя е единствената алтернатива. Любовта е това, което ще ни спаси.

По-добре е да строим мостове, а не стени.

Не съди за картината по нейната рамка. Няма двама души, които да са еднакви.

Една бира в повече е достатъчна, за да спреш да чуваш човека срещу себе си.

Не взимай повече, отколкото можеш да дадеш.

Когато ви е лошо не се опитвайте да поемете на плещите си всичките несъвършенства на този свят.

Децата променят човека, защото изместват неговия център на вселената от собствената му личност. И това е велико откритие, което аз направих с появата на децата. Понякога хората говорят: „Не искам деца.“ И ги разбирам. Говорих същото и така щях да мисля, ако не бях станал баща. Но сега се чувствам млад с поне 15 години и съм готов да имам още 2 или 3 деца.

Оказа се, че нещата около децата, от които преди бягах, като плачът, сменянето на памперсите и всичко останало, сега ми доставят най-огромното удоволствие. Тези емоции, тези изживявания те свързват по нов начин със света.

Някои хора не обичат рождения си ден и не харесват да го отбелязват, тъй като напомня за възрастта им. На мен винаги ми е харесвало да празнувам. 70 години звучат архаично, не мислите ли? По-рано за мен тази възраст бе свързвана с края на света, но вече всичко се промени. Разбрах, че човек е стар точно толкова, колкото се чувства.

Имам партньор, имам деца, имам семейство... Това е всичко, от което един човек има нужда.

Целият смисъл на този успех и известност е, че можеш да правиш различни неща за близките си, така че в и техния живот да има повече специални моменти.

Не можеш да спреш възрастта, колкото и да ти се иска. И всъщност не е нужно. Нужно е да се научиш да я приемаш с достойнство.

Достатъчно е да се научим, че калейдоскопът на живота се върти за всички ни. Не можеш да върнеш миналото. Не можеш да го пресъздадеш. Не можеш да го изживееш отново. Просто не можеш. И няма смисъл да опитваш.

Така трябва да запълним дните на своя живот, че да не преставаме да сияем.

Изживей всеки миг без грам колебание.

Колкото по-малко говориш, толкова повече работа вършиш.

Снимки: wallpapers-web.com, commons.wikimedia.org