Сборникът „Свирепо настроение” ще бъде представен на 5 април от проф. Иван Добчев и режисьора Ованес Торосян, чиято постановка по пиесата „Януари“ ще завърши вечерта.

Определян от критиката и читателите като най-емблематичния сборник в творчеството на Йордан Радичков, „Свирепо настроение“ ще бъде представен на 5 април от 18 ч. в Театрална работилница Сфумато. За книгата ще говорят проф. Иван Добчев и младият театрален режисьор и актьор Ованес Торосян.

След представянето на сборника почитателите ще имат възможност да видят и последната постановка по пиесата на Радичков „Януари“, видяна през погледа на режисьора Ованес Торосян.

„Свирепо настроение“ се появява през 1965 г., като още с излизането си предизвиква смут сред българската литературна критика. В текстовете се преплитат абсурдни истории, притчи, небивалици, съчетани с особен поглед към дълбините на човешката душа. Читателят през цялото време усеща ироничната усмивка на писателя, скрита грижливо във всеки текст.

Героите в сборника са толкова разнолики – от мистични същества, през изгубени в българското село скандинавци, високомерна патица, вечната лисица, която се преструва на умряла, небезизвестният Гоца Герасков и още много ярки образи, населяващи света на Радичков.

Голяма част от критиците в онези години определят „Свирепо настроение“ като пълен провал за още младия автор, когото дотогава са сравнявали с Йовков и Елин Пелин. Има обаче и такива, които обръщат внимание, че това може би е един от най-важните сборници с разкази в българската литература.

Минават десетилетия преди критиката да определи „Свирепо настроение“ като книгата, която променя завинаги нашата литература.

Оформлението на „Свирепо настроение” е дело на художничката Ива Димитрова. Текстовете са публикувани в оригиналния вариант, в който се появяват за първи път през 1965 г.

* Представянето на „Свирепо настроение“е на 5 април от 18 часа, входът е свободен. Представлението „Януари“ е с намалена цена набилетите от 8 лв.

Изображения и снимки: Издателство НИКЕ
Повече за постановката на „Януари“: Театрална работилница Сфумато