Писмата на великите

Емоционално, по режисьорски и братски… Андрей Кончаловски поздравява по-малкия си брат Никита Михалков с настоящия му 74-ти рожден ден! 

Имам по-малък брат…

В живота ми той най-напред играеше ролята на верен слуга, оръженосец – по-големият брат в тая система трябва да има право на всичко, а по-малкият – на онова, което му бъде позволено от старшия. Снизходителността на по-голям брат дълго живя у мен…

После малчуганът започна да снима филми. Удивлението ми се появи тогава, когато видях как той ползва общите планове. Никита градеше своя собствен почерк в киното. А у мен започна да се заражда чувство на недоумение и… ревност. 

Дълго време нямаше за какво да се съветвам с него – бях уверен, че зная всичко по-добре. След „Незавършена пиеса за механично пиано” и най-вече след „Урга – територия на любовта”, аз най-сетне осъзнах, че е израснал истински Майстор. 

Благодарение на Никита, започнах повече да обичам Русия. Благодарен съм му за тая любов към Родината. 

Ако с Никита не бяхме братя, никой нямаше да ни сравнява. Но, разбира се, ние постоянно се сравняваме с някого. Сякаш можем нещо да поделим? Отдавна вече не сме млади, всеки от нас е превалил върха на житейската си траектория. Благодарен съм му за това, че в много ситуации ми помага да преодолея своите съмнения. 

И с възрастта, за мен той се превърна в част от моята природа.

Бих нарекъл всичко това заедно „комплекс на по-големия брат”. Слава Богу, че ние попаднахме в едно и също време, в едно и също пространство. 

Никита, скъпи мой братко, 

Честит рожден ден!

Здраве, вдъхновение и на многая лета! 

Източник и снимка: Андрей Кончаловский
*Андрей, който не давал Никита да забравя, кой от двамата е по-старши, kp.ru