От време на време е нужно да снижаваме патоса - преди всичко своя собствен ♥ Аркадий РАЙКИН

Основател на прочутия театър „Сатирикон”, режисьор, театрален и кино актьор, конферансие и хуморист, народният артист на Русия Аркадий Райкин (1911 ~ 1987) записва името си в историята на световната култура като феноменален майстор на острото слово и неподражаемия хумор. Уникалната галерия от сатирични и лирически образи, пресъздадени от него на сцената, създава и огромната му публика, която свързва таланта на Райкин с вярата в доброто и справедливостта. 

За живота – с думи прости, споделено в спомените на знаменития руски маестро Аркадий Райкин.   

От време на време е нужно да снижаваме патоса – преди всичко своя собствен. Ако сам не сториш това, другите ще го направят вместо теб. Най-добре е сам. За да не се чувстваш след това обезкуражен. 

Мъдростта на живота се заключава в това, че той, животът, непременно ни се изплъзва, когато се отнасяме към себе си с излишна сериозност, когато се прехласнем повече от необходимото по собствените си достижения и така загубваме чувството си за реалност.

Излишната сериозност – особено по отношение на себе си, е подобна на безгрижието. Това ако щете, са двете страни на една и съща монета. 

Както и да го гледаме, полезно е да проумеем – и колкото по-рано, толкова по-добре, – че действителността малко зависи от факта на нашето съществуване. Дали сме постигнали това, към което сме се стремили или не сме го постигнали, дали сме щастливи или не сме, светът в своята същина е напълно равнодушен към съдбата ни, и е готов да се справи и без нея. И който се обижда от това, на него никой не може да му помогне. 

Из: Аркадий Райкин, „Воспоминания”
Снимка: satirikon.ru

7129 Преглеждания