Всяка неделя, от 20:30 ви очакват кино приключения, стъкмени по рецепта на талантливия дамски екип на най-младия международен фестивал за късометражно кино в България „На брега“. Пандемията е кратка, изкуството - вечно!

(Илюстрация - Даниела)

Те са Лора, Даниела, Василена и Цветина и са талантливото сърце на най-младия международен фестивал за късометражно кино в България „На брега“. Роден през 2019-та, това лято Фестивалът ще отпразнува първия си рожден ден в условията на неартистична Корона пандемия, но пък за влюбените в киното извънредните прожекции тъкмо започват. 

Плановете на четирите дами за фестивално лято „На брега“ 2020 търпи пълна трансформация и от замислено пътуващо събитие по Черноморието, то удобно се настанява в домовете на зрителите. „Решихме да превърнем фестивала в ежеседмично онлайн събитие. Безплатно е, така че единственото условие е да имате интернет и регистрация в платформата. Преценихме, че това е най-доброто решение, предвид ситуацията, в която всички се намират.“, споделя артистичния квартет. 

Прожекциите ще представят на публиката филми, с които не е лесно да се срещнеш - качествено и вълнуващо късометражно кино, както българско, така и международно. 

Всяка неделя, от 20:30 започва съвместното гледане на страницата на фестивала „На брега“ във фейсбук facebook.com/iffonthebeach. Филмите остават активни до следващата сутрин, за да могат зрителите от други часови зони също да им се насладят.

„Страшно се радваме, когато получим съобщение с благодарност за това, което вършим или виждаме колко се вълнуват хората на прожекциите, коментират и комуникират едни с други. Прекрасно е, че започваме да градим своя общност.“, споделят Лора, Цветина, Василена и Дани. „Щастливи сме, че имаме възможността да помогнем на публиката ни да се потопи в късометражно кино от различни кътчета по света, да усети различния подход и чувствителност, който имат кинодейците и за час и половина да попътуват, макар и затворени вкъщи, чрез магията на киното“.

Тази седмица очаквайте шестата прожекция, под наслов „Женско царство”. Ще бъдат излъчени 6 филма на жени-режисьори. Сред късометражките, които ще видят зрителите са „Солвейг” на Яна Титова, чийто филм „Доза Щастие” пожъна огромен успех у нас и по света. Камелия Петрова-Иванова ще сподели чудесния си филм „Непознати”. Не пропускайте още „Изяж ме” на Илина Перианова - поучителен и много красиво заснет. И изключителният „Брак” на Слава Дойчева.

Предстои и колаборация с големия, пътуващ, италиански фестивал Cinemadamare, където ще бъдат показани филми на режисьори от множество различни държави. 

Предстоят и вълнуващи събития под надслов: „Стой по гащи и гледай късометражки”… или иначе казано Cope with the social distancing through the art of cinema”! Всяка неделя, от 20:30 ви очакват кино приключения по време на пандемия! 

(Илюстрация - Даниела)

За екипа - малко, но от сърце 

Лора е актриса и сценарист. През 2013-та завършва НАТФИЗ, специалност актьорско майсторство за драматичен театър. Две години играе в театъра на свободна практика, като участва в представления в Сфумато, Театър София, Младежки театър, след което заминава да продължи образованието си в Париж, последствие в Лос Анджелис. Там завършва актьорско майсторство за кино, а в Холивуд посещава курсове за сценарист. Можете да я видите в няколко български пълнометражни филми, сред които „Отрова за мишки”, „Уроци по немски”, „Можеш ли да убиваш”. Тя озвучава прожекции за хора с интелектуални затруднения в Дом на Киното, като част от инициативата на фондацията „Светът на Мария”. Има два филма, заснети по нейни сценарии и един международен проект, на който тя е режисьор.

Даниела е сценичен и екранен дизайнер, живописец, дигитален и визуален артист. През 2014-та година завършва НАТФИЗ специалност „Сценичен и екранен дизайн“. През 2019-та успешно приключва своята магистратура по „Дигитални изкуства“ в Национална Художествена Академия. Специализира в студиото по „Нови Медии“ в Академията за изящни изкуства в Прага и има над 20 представления като сценограф и костюмограф в София, Варна, Габрово. Художник е на множество телевизионни и кино проекти и музикални клипове. Част е от различни театрални изложби и конкурси както у нас, така и в чужбина. През 2015г. е номинирана за наградите „Икар“ в категория „Дебют“, а през 2019г. печели награда за Сценография и костюми в Украйна.

Василена е театрален и филмов режисьор и сценарист. Завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ през 2013-та, а през 2018та завършва режисура и сценаристика в най-голямата филмова академия в Африка - AFDA. Режисьор на представления в Театър Българска армия, Театър София, Драматичен театър „Рачо Стоянов” и на късометражни филми в Йоханесбург, Вашингтон и Ню Йорк. В момента Василена работи по документален филм за голям телевизионен канал във Вашингтон (DCTV).

Цветина е актриса. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ през 2013-та година и оттогава има над 30 роли в театъра, сред които Нина в „Магьосническо езеро“ по „Чайка“ от А.П.Чехов, реж.Стоян Радев, Изабел в „Комичната илюзия“ от Пиер Корней, реж. Васил Дуев, Фрида в „Хенри IV” от Пирандело, реж. Лилия Абаджиева, Верочка в „Месец на село“ от Тургенев, реж. Стилиян Петров и много други. На щат във варненския драматичен театър “Стоян Бъчваров” , води актьорска школа и е носител на награда “Варна” за представлението „Влюбеният Шекспир”.

Къде можете да следите новините за фестивала? 

На фейсбук страницата: facebook.com/iffonthebeach
В инстаграм: instagram.com/iff_on_the_beach
В YouTube, където можете да видите тийзърите на всичките ни онлайн прожекции досега: youtube.com/channel
На уебсайта: www.iffonthebeach.com

Къде да изпратите филмите си? 

Можете да изпратите филмите си в следните две платформи filmfreeway.com и festhome.com

Всяка неделя, от 20:30 екипът на фестивала „На брега“ ще организира съвместно гледане. За да сте част от viewing party-то, кликнете на линка facebook.com/groups и се присъединете към артистичната група!  

Изображения: Даниела, Международен Филмов Фестивал На Брега