За живота, погълнат от анорексията, за болестите на духа, за живота с маска… Онлайн спектакълът „Другата в огледалото“ е режисьорски дебют на Елена Петрова и може да бъде гледан на 15 април от 19.00 ч. в платформата fanstream.bg.

(Василия на 20 години с майка си Явора)

„Другата в огледалото“ е пиеса, родена в майчиното сърце на Явора Стоилова, дъщеря на художника Васил Стоилов и потомка на поета Яворов. На 15 април 2012 г., нейната дъщеря Василия избра да напусне света на „дъвчещите хора“, губейки тежката битка с анорексията. Платната, които Василия сътвори през своя 28-годишен земен живот рисуват мрачното съвършенство на „другата в огледалото“ и обречената битка в дълбоката сянка на болестта.

„Пиесата „Другата в огледалото” се роди в нашето COVID време, което затвори лицата ни зад маски, а нас между стените на домовете ни. Този изолиран живот предизвика истински бум в областта на болестите на духа. Пиесата иска да напомни за тихата пандемия на анорексията сред оглушителния шум около коронавируса”, споделя Явора Стоилова.

Въпреки че е вдъхновена от дневниците и картините на Василия Стоилова, свързани с анорексията, която прекърши младия й живот, пиесата „Другата в огледалото“ не се ограничава в преживяното от нея. Главната героиня в тази пиеса вече не е само Василия, а всяко едно момиче, изгубено в анорексичния лабиринт от калории, грамове и сантиметри.

Базирана върху необяснимия дори за медицината факт, че страдащите от анорексия виждат собственото си отражение деформирано, пиесата ни води отвъд видяното в огледалото, за да зададе на всички нас един въпрос – Достатъчно ли познаваме себе си?

Явора Стоилова доверява реализацията на спектакъла на актрисата Елена Петрова, за която „Другата в огледалото“ е режисьорски дебют. „Най-красивото в пиесата е, че тя е много положителна и аз искам зрителите да усетят това. Тя не е тъжна, не е самосъжалителна... Напротив – това момиче има своята увереност по пътя и знае докъде иска да стигне, има своята цел и е страшно убедена в нея, опитва да убеди и всички около себе си да я оставят на мира, защото това е нейният път. Не иска да бъде като другите, не иска да се състезава, да се сравнява, а върви по своя собствен път. Понякога той завършва трагично“, споделя Елена Петрова.

(©„Другата в огледалото“, Ели Колева, Христо Чешмеджиев)

(©„Другата в огледалото“, Елена Петрова,Любомир Ковачев, Август Павлов)

Неслучайно сценаристите на „Другата в огледалото“, изградена по биографичната книга „Момичето, което нарисува Анорексията“ са трима. В стремежа да изведе пиесата от границите на личната си житейска драма, майката на Василия, Явора Стоилова се обръща към поетесата Лиляна Кънева и японския поет Кен Нагай (съпруг на Явора).

Поканих за да работим над пиесата поетесата Лиляна Кънева не само защото имат с Василия обща стихосбирка със стихове на Лили и графики на дъщеря ми, а защото познавам добре перфекционизма на тази хайку-поетеса и бях сигурна, че ще воюваме за всяка дума и всеки детайл в пиесата докато постигнем това, към което се стремим“, споделя Явора Стоилова.

В текста на пиесата са вплетени и стихове на канадския поет от български произход – Николай Тошков.

Онлайн-версията на „Другата в огледалото“ се радва на брилянтен актьорски състав – Елена Петрова, Христо Чешмеджиев, Любомир Ковачев и младата актриса Ели Колева. Спектакълът е реализиран и заснет в залата на Нов театър НДК. Продуцент е адвокат Янита Тончева, която години наред се бори заедно с Явора за каузата анорексия, а оператор е Михаил Янакиев от киностудия „Бояна”. Зрителите ще могат да гледат пиесата онлайн срещу минимално заплащане. Премиерата е на 15 април от 19.00 ч. в платформата fanstream.bg.

Снимка © Явора Стоилова, личен архив
* Кадри от спектакъла „Другата в огледалото“, режисьор Елена Петрова, участват: Елена Петрова, Христо Чешмеджиев, Любомир Ковачев, Ели Колева