Актьорът, чиито ярък талант зрителите познават от филмите „Огнените колесници”, „Стар трек“, „Първият рицар“, сериала „Цитаделата” и още… Ирландецът с огромно сърце, изпълнено с обич към България. Мъжът, вдигнал сватба с любимата си Деяна в Жеравна, в духа на най-чистите наши традиции. Бен Крос, който изигра ролята на Джеймс Баучер, така близка до душата му, в спектакъла на ансамбъл „Българе“. Оттам са и неговите думи, изречени на български, които казват всичко. През лятото на 2020 г. Бен Крос напусна земната сцена, но частица от него остава тук завинаги. Светла да е паметта му!

Бен КРОС (16 декември 1947 ~ 18 август 2020), © Радослав Първанов

Бен КРОС, премиера на спектакъла „Осмото чудо“, ансамбъл „Българе“, НДК, 14 юни 2016 г.

Тези думи са моите, от сърцето. Първо, бих искал да благодаря на Христо Димитров* и ансамбъл „Българе“, че ми дадоха възможност да бъда част от тяхното грандиозно шоу „Осмото чудо“, да изиграя ролята на Джеймс Баучер, който е бил такъв пламенен защитник на България. Беше предложение, което не можех да откажа.

И аз, като Джеймс Баучер, съм от ирландски произход. И също като него обичам много фолклорната музика. Откакто започнах да посещавам България, бях запленен от уникалните ритми, които са основата на вашата народна музика. Но не можех да ги разбера. Те са много сложни за ухото на човек, който идва от Запад. Въпреки това, по време на снимките трябваше да ги науча, за да мога достоверно да пресъздам промяната за Джейм Баучер. Човекът, който наистина е разбирал и оценявал богатството на вашата музика.

В света, в който живеем днес е много лесно да забравим културната си история и да търсим удовлетворението в това, което аз наричам „моментно задоволство“… Изключително съм радостен, че както ансамбъл „Българе“ и много други фолклорни групи, които в миналото са се борили да запазят вашата културна история жива, сега се радват на популярност и на възраждане на народната музика.

Вярвам, че ако ние не съхраняваме пламъка на нашите традиции и история да гори ярко, ще загубим връзка със себе си. А когато загубим връзката със себе си, нашата национална идентичност е изгубена.

Българите трябва с гордост да пазят този пламък и да го поддържат жив, защото той е толкова красив. Толкова вълнуващ и толкова уникален. Това, на което  станахте свидетели тази вечер, е доказателство, че българите също са толкова красиви, вълнуващи и уникални.

Никога не забравяйте това, бъдете горди, че сте българи. Защото тази страна има много, за което да се гордее.

Благодаря ви, че ми дадохте възможност да се науча и обогатя с българската фолклорна традиция.

Още веднъж, благодаря ти Христо, благодаря на ансамбъл „Българе“. И благодаря на всички вас, за това че бяхте тук тази вечер.

Да живей България!

* Христо Димитров - продуцент, режисьор и хореограф на спектакъла „Осмото чудо“ на ансамбъл „Българе“ и създател на Фестивала на народната носия в Жеравна
* Сватбата на Бен Крос и Деяна Бонева в Жеравна, август 2018 г. Снимки ©Радослав Първанов, parvanov.org