Дървото се използва в автомобилната индустрия още от първия Benz, конструиран през 1885 г. Но в буквален и преносен смисъл най-често играе поддържаща роля, в сравнение с другите материали, които се използват в изработването на автомобили.

Тойота ще се опитат да внесат променя в това на новото изложение Milan Furniture Fair следващата седмица с презентацията си на Toyota Setsuna – двуместен електрически задвижван роудстър, изработен от дърво.

Идеята е на Kenji Tsuji, който казва: „Когато създадохме Setsuna, ние искахме автомобил, който хората в едно семейство да обичат и да го предават от поколение на поколение, така че стойността му да е незаменима.“

За изработката е използван японски кедър, избран заради здравата си структура и гъвкавост. За шасито е използвана японска бреза.

Идеята е тази кола да бъде семейна реликва, затова страничните огледала, седалките, волана, каросерията са ръчно лакирани, позволявайки цвета да се променя през времето. Автомобилът включва и часовник, който да отчита преминаващите години, осигурявайки точен запис на това колко дълго Setsuna е пребивавала в семейството.

При изработката не са използвани никакви винтове или пирони!

Снимки: cardesignnews.com