Древна Ликия е мястото на срещата между изумителни природни красоти и забележително културно-историческо наследство. Подарете си шепа топли емоции през октомври, защото лятото никога не свършва с ДЕА Травъл

Тюркоазеното крайбрежие на Турция гостоприемно посреща всички, които жадуват за още слънце и летни приключения през октомври. От меката прегръдка на Памуккале и острова на Клеопатра, до руините на древния град Хиераполис и светилището на Аполон, красивата Анталия, античния град Мира и пътешествието с лодка до Плажа на костенурките Изтузу, ДЕА Травъл ви повежда на незабравимо приключение из Ликия. В него има място за ексклузивни разходки с яхта до остров Кекова и мистериозния потънал град, както и за полет с балон или парапланер над Памуккале. Ценителите на вкусната храна ще имат възможност да се насладят на специалитетите в рибното селище на курорта Фетие и да опитат отбрани вина на местните изби. Великолепието на най-красивите плажове на Турската ривиера и спа-комплексите под открито небе с термални басейни, кални и сероводородни бани, са неустоимото изкушение, съпътстващо 8-дневното пътешествие, организирано от ДЕА Травъл.

(Pamukkale, Turkey)

(Pamukkale, Turkey)

Пухкавият белоснежен рай на Памуккале и античния Хиераполис

Причудливата геоложка забележителност Памуккале се слави като 8-то чудо на света и е безспорна визитна картичка на Турция. Природата щедро е разляла своята красота, създавайки приказно белия пейзаж на тази „Памучна крепост“, разположена на 20 км от град Денизли. Горещите води на 17 естествени извора образуват сюрреалистичен каскаден пъзел от близо 100 „пухкави“ варовикови тераси, наречени травертини. Термалните извори са прочути с лечебните си качества от хилядолетия, а през вековете този античен спа-оазис е бил притегателно място за знатната римска аристокрация. Памуккале е част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а грижите за опазването на автентични му вид позволяват на туристите да се потопят в разкоша на ограничен брой от топлите скални басейни. Ще имате тази чест.

В близост до този природен феномен се намират руините на свещения град Хиераполис, за който се предполага, че е основан в началото на 2-ри век пр.н.е. като балнеолечебен център. Предстои ви вълнуваща разходка в миналото, съхранило великолепната архитектура на големия амфитеатър, изграден през 129 г. в чест на посещението на император Адриан, Храма на Аполон, внушителния Некропол, Арката на Домициан, римските бани, археологическия музей, базиликата и гроба на свети апостол Филип.

Ако искате да се насладите на красотите на Памуккале и Хиераполис от птичи поглед, не пропускайте 45-минутния полет с балон, който ще ви предложи изумителни гледки и шампанско за разкош.

(Hierapolis, Pamukkale, Turkey)

(Hierapolis, Pamukkale, Turkey)

(Pamukkale, Denizli, Turkey)

(Pamukkale, Turkey)

(Pamukkale, Denizli, Turkey)

Фетие и великолепието на залива Йолю Дениз

Приютен в закрит от ветровете залив на границата между Егейско и Средиземно море, Фетие очарова с атрактивното си съчетание от красиви плажове и исторически забележителности. Традиционните рибарски лодки и модерни яхти допълват романтичната атмосфера на града, известен с впечатляващото си пристанище и славещ се като любимо място на парапланеристите. Вкусните гозби в местното рибарско селище са задължителен щрих от програмата на ДЕА Травъл. В древността градът, носещ името Телмес, бил прочут с прозорливите си гадатели, а днес туристите могат да се докоснат до останките от древната ликийска култура, сред които е прочутия Скален некропол с гробници, изсечени в канарите през 4-ти век пр.н.е. На 15 км от Фетие ще се гмурнете във великолепието на залива Йолю Дениз – истински рай с тюркоазени води и кадифено бяла плажна ивица, обгърната от пищна растителност и гори.

Романтично пътуване до Плажа на костенурките Изтузу

Кратко пътуване с корабче по река Далян ще ви отведе до един от най-красивите плажове в Турция – Изтузу. Това докоснато от Бога кътче е дом за гнездене на застрашените костенурки Карета, вид на 45 милиона години, които снасят яйцата си между май и октомври. Близките кални бани и ликийски гробници са неизменна част от това еднодневно приключение, наситено с изключителни природни красоти, богата история и многолика култура.

(Dalyan Belediyesi, Turkey)

(Green sea turtle)

Райският остров на Клеопатра (Остров Седир)

Екскурзия с яхта ще ви отведе до този приказен оазис, разположен в залива Гьокова на Егейско море – предпочитан от любителите на морски круизи и ценителите на красивата природа, спокойствието и тишината. Остров Седир, наричан островът на Клеопатра, омайва с кристалните си води, нежно белите си плажове и руините от древния римски град, които са основната туристическа атракция тук. Според легендата, Марк Антоний наредил да докарат бял пясък от Червено море за медения месец с любимата му, която не искала да стъпи на земя, различна от египетската. Баните на Клеопатра пък били построени от приятелите на царицата като подарък на мястото, където навремето бликнал горещ минерален извор, чиято вода имала изключително благотворно влияние върху кожата. Според преданията, неземната красота на Клеопатра се дължала тъкмо на целебното действие на тези богати на калций и магнезий води.

Древният град Демре – Мира и остров Кекова

Древният град Мира, който днес носи името Демре, е основан през 5-ти век пр.н.е., а негов символ е църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“, където ликийският архиепископ е служил през целия си живот. Внушителните скални гробници напомнят за достолепното минало на Мира, а гръко-римският амфитеатър е най-големият в Ликия и една от основните атракции в града. Обиколка с яхта ще ви отведе до остров Кекова, чиито прозрачни води разкриват руините на античните градове Кекова и Симена, потънали в резултат на земетресение. Много от останките се издигат над водата, а на дълбочина 5-6 метра се виждат контурите на древни улици и храмове, саркофази, амфори и антични съдове.

(Dalyan, OrtacaTurkey)

(Demre,Turkey)

Перлата на Турската ривиера – Анталия

От великолепието на водопадите Доден до колоритните пазари с подправки и ръчно изработени сувенири, обзорната обиколка на Анталия поставя красив финал на 8-дневното приключение по турското крайбрежие. Няма как да пропуснете вкусните местни специалитети и разходката из Стария град Калейчи с часовниковата кула и прочутото Йъвлъ Минаре („Нагънато минаре“), забележителен паметник на селджукската архитектура, построено в началото на 13-ти век. Най-големият тунелен аквариум в света – Анталия Аквариум, ще ви разходи из впечатляващия подводен свят на 40-те си тематични аквариума, дом на стотици екзотични представители на морето и океана.

(Old town Antalya, Turkey)

(Old town Antalya, Turkey)

Запазете своя октомври за великолепието на Ликия и морето, което никога не остарява.

Научете повече на: deatravel.net
Контакти: 0886 405040

Снимки: unsplash.com