Да пътешестваш из целия свят, докато живееш в собствения си дом

Как да реализирате туристическите си мечти без да напускате уютното си жилище?

Идеята да реализираш туристическите си фантазии, да пътешестваш и всеки ден да имаш нова гледка, като същевременно си си у дома вече е не е само романтична мечта, а съвсем реална възможност. Тази страхотна идея става все по-популярна, поради невероятния шанс да пътешестваш, живеейки в собствения си дом.

Най-известният жилищен круизен кораб към момента е „Светът“ (The World), но се очаква и появата на още по-голям и по-луксозен: „Утопия“ (Utopia).

Светът

Този кораб е доста известен и най-отдавна функциониращ кораб с жилища. Изграден е от екип от Осло, ръководен от Петер Иран и Бьорн Щорбраатен. Плава още от 2002 година и има 165 частни имота. Това е истински високотехнологичен град в морето. На него има спа-центрове, библиотеки, кино, болница, училище, нощни клубове, фитнесзали, барове, тенис игрища, киносалони, лични готвачи, лични треньори, спортни зали, голф и екологична система за отпадъците.

На година „Светът“ спира на над 100 пристанища в 30 държави. Обикновено на пристанище престоят е между 2 и 5 дни. Маршрутите се определят поне 2 години по-рано. Предлагат се интересни събития за посещения – кинофестивала в Кан, Уимбълдън и други, а също така и незабравими преживявания – сафари, гмуркане, експедиции на север. Пътешества се до най-красивите места в света.

На него живеят първите хора, които желаят да пътешестват по света, без да напускат дома си. Средната им възраст е 65 години, но 35% са на възраст под 50 години. Общо са 130 семейства от 19 страни. Много от жителите с пътуващи домове са целогодишно на кораба, други идват за празниците или пък за период от няколко месеца и използват жилището си на кораб като втори дом. Едностаен апартамент струва 208 000 долара. Двустаен апартамент е на цена 480 000 долара. Луксозните апартаменти струват над 10 милиона долара. Има и 6-стаен апартамент, който е на на цена около 13 милиона долара.  Жителите на кораба плащат и допълнителни разходи въз основа на квадратурата на жилището си. Те са за поддържане на кораба, за издръжка на екипажа и други такси, също като в обикновените жилищни квартали.


Bali Beds for overnight sleepovers on the upper deck. Photo © Joanne Shurvell

Photo ©The World

Photo ©The World

Photo ©The World

Photo ©The World

Photo ©The World

Wine Vault in Portraits Restaurant. Photo © The World

Putting green on the upper deck. Photo © Joanne Shurvell

Rob Powell / LNP

Утопия

„Утопия“ – така се нарича другият луксозен лайнер със собствени жилища. Той ще бъде два пъти по-голям от „Светът“. Ще има 200 жилища с площ от 130 до 613 м2, а така също и 16 други апартамента за детегледачки и частни учители, 175-стаен хотел, казино, спа, нощен клуб, и много други удобства. Жилищата там са на цени между 3,9 милиона и 30 милиона долара. Към момента целевата група са богатите пенсионери и богатите „млади пенсионери“, които може да са дори под 40 години, китайските милиардери и общо взето всички, които имат много пари и жажда за знания, приключения и пътуване.

Да живееш в жилище на кораба е като да имаш нормален дом, но да се радваш на нова гледка от прозореца си всяка сутрин. Звучи страхотно да се събудиш и да се изненадаш от новата красива гледка, докато пиеш сутрешното си кафе на верандата. Можеш да прекараш деня си, разхождайки се на съвсем ново и непознато място, а вечерта да се върнеш у дома и да си приготвиш вечеря в собствената си кухня. Както и да прочетеш книга от собствената си библиотека. Почиваш си в собствената си легло, слагаш главата на собствената си възглавница и мислиш за приключенията, които ще ти донесе новото утро. Ако желаеш да задоволиш страстта си за пътешествия без да се занимаваш с опаковане и разопаковане на багажа, без досадното преминаване през митници и без да се чудиш какво да носиш по време на пътуването, това е идеалният вариант. Всичко, което може да ти потрябва е винаги с теб.   

Повечето хора не могат да си позволят този уникален втори дом, но идеята за пътешествия в лукс из най-интересните места на света е толкова прекрасна, че нищо не може да ни попречи да си помечтаем.



Снимки: reef-rats.com, officialcruiseguru.com, utopiaresidences.com, aboardtheworld.com

7237 Преглеждания