Правилата на най-богатия човек в света  61-годишният съосновател на Microsoft и неин първи генерален директор, бизнес магнат и филантроп.

Не съм нагъл. Дори обратното – аз съм разочарован, скромен и вежлив.

Да харчиш парите разумно е точно толкова сложно, колкото и да ги заработваш. В бъдеще планирам да се занимая с осмислено разпределение на парите си, ако разбира се, още имам какво да раздавам. 

Сресвам се всеки път преди да изпратя имейл, защото се надявам да изглеждам привлекателно.

Бизнесът е отлична игра – постоянно съревнование с минимум правила. А резултатът в тази игра се измерва в пари.

Длъжен съм да кажа, че ми е жал за президента на САЩ. Моето име често стои в копията на писмата, които стигат до него. Мисля, че да се справи с електронната си поща на него му е по-трудно, отколкото на мен.

Успехът на нищо не учи. Той само убеждава умните хора в това, че те не могат да загубят.

Неотдавна бях на ресторант. Към мен се приближи човек, който ме помоли за пари. Аз бях много объркан. Тогава той ме помоли да разгледам неговата страница в интернет. Не зная как става това, но толкова харесах необичайната му молба, че му дадох пари. Може би това беше бездомник със собствена страница в интернет.

Животът става доста по-радостен, ако подходите към всичките му провокации творчески.

Ако разсъждаваме относно използване на времето, религията не е много ефективна. Има купища неща, които мога да направя рано сутринта в неделя.

Удивително е, но Мелинда ме накара да поискам да се оженя за нея. Това е много странно и изцяло противоречи на моите рационални съображения по повод брака.

След няколко години компютрите ще притежават личност и вероятно идиосинкратичност. Те ще разбират речевите команди, вероятно дори ще могат да изразяват съчувствие, когато сме разстроени. Но това не означава, че действително ще могат да разсъждават – поне засега.

Когато бях млад, исках да стана най-добрият шахматист на планетата. Исках също партньорството между IBM и Microsoft да се съхрани във времето и да  бъде от полза за двете страни, но и това не се получи. Имаше хора, които исках да наема, но не успях. В живота си съм имал доста разочарования.

Понякога завиждам на онези, които програмират. След като приключих с писането на програми за Microsoft, аз често се шегувах на събрания: „Може пък, по време на уикенда, сам да напиша тази програма”. Днес вече не говоря така, но постоянно мисля за същото.

Снимки: WallsDesk.com, Wildcard.de