От Древен Китай, Индия и Египет до буржоазна Франция и английския кралски двор, чокърът винаги е бил любим аксесоар на дръзките, красиви и ерудирани жени. Тяхната независимост била трън в очите на обществото, остроумието им – сладко предизвикателство за мъжете, а талантите им – вдъхновение за прочути творци. От панделките по грациозните шии на балерините на Едуар Мане, до ослепителните перлени огърлици на принцеси и кралици, чокърът извървява своя бляскав поход през времето и триумфално се завръща в света на модата – като изискано бижу на независимите и харизматични дами. Metanoa de la Rose вече направи своята разходка из историята на легендарното бижу, а сега представя някои от свободомислещите героини на времето – красиви като рози, блестящи като диаманти.

(Мария Силвестър и Мария Каракушева ~ Концерт на две Марии и едно пиано“, © Иван Ерменков)

Деликатната връвчица на чокъра доверява вълнуващи легенди за съдбата на свободната по дух жена, без значение от времето, в което е живяла. Дали е била куртизанка във Венеция, хетера в Древна Елада или гейша в Япония, (това няма как да бъде по друг начин!) тя била притежателката на завиден женски статус, с достъп до знания, право на собствено мнение, славеща се като най-остроумната, най-начетената и най-интригуващата сред посестримите си. Хетерата Аспазия била не просто спътница на великия демократ и държавник Перикъл – тя не само покорявала, но и подчинявала първите мъже в държавата. Влюбен в нея бил скулпторът Фидий, а на красивия й ум се възхищавал самият Сократ. Историята на древна Гърция изобилства от знаменити жени като Аспазия, Таис, Сафо – съратнички на велики оратори, пълководци и философи.

„Перикъл не само се влюбил в нея, но и я направил своя съпруга. Тя успяла да замени мнозината му съветници, съставяйки речите за публичните изяви на Перикъл, помагайки му да вземе важни политически решения, съпровождайки го дори и във военните походи. Това бил безпрецедентен случай за цялата история на Древна Елада, когато философи и политици следвали съветите на една жена.”

Aspasia, portrait by Eugene Delacroix, 1824

Madame de Pompadour, portrait by François Boucher, 1756

Любимката на Луи XV, Мадам Помпадур, се прочула като „бисерът на Франция“ и „маркиза на изкуствата“. Помпадур е най-красивото създание, съперник на цветята. Толкова семпла и толкова съвършена“, споделял за своята любима френския крал. Блестящ събеседник, почитателка на Волтер и всички изящни изкуства, Мадам Помпадур рецитирала, пеела и прелъстявала с необикновените си дарби. Омагьосан от нея, кралят й дал благородническа титла. Цели две десетилетия изтънчената дама властвала над изкуството и сърцето на крал Луи XV.

Красивата средновековна поетеса и писателка Вероника Франко от филма „Съдба на куртизанка” („A Destiny of Her Own”),  е друга героиня, осмелила се да преуспее сама в свят, кипящ от дръзки страсти. Нейната перлена огърлица е онзи деликатен знак, който я поставя на пиедестала на недостижимите изкусителки – творящи сами съдбата си, покорни единствено на сърцето си.

Още няколко обичани филмови героини демонстрират своя непокорен бунтарски дух, обрамчен от контурите на чокъра. През 1994-та, Ума Търман изиграва една от най-впечатляващите си роли в лентата на Тарантино „Криминале”, а 4 години по-късно, Натали Портман прави своя дебют във филма на Люк Бесон „Леон”. Независимостта приляга и на двете така, както и чокърът.  

Uma Thurman in Pulp Fiction, Director Quentin Tarantino, 1994

Natalie Portman in Léon by Luc Besson, 1994

Natalie Portman in Léon by Luc Besson, 1994

Там, където харизмата и независимостта вървят под ръка, Metanoa de la Rose представя своя Back to Black Special Edition. С респект към новото начало на младите дами и абитуриентките, които очакват най-бляскавата нощ на бала, предлагаме приказната история за Черната Роза, която живее 6 месеца без да се нуждае от вода и огъня на Черния диамант, отразяващ вечния пламък на любовта. Защото там където има любов, винаги се случват чудеса, а легендите разказват, че на върха на всяка от стрелите на Купидон е имало по един диамант.

Чокърът на Metanoa de la Rose е бижу, изработено от 14 карата бяло злато и роза с черен диамант. Поднесено в красива луксозна кутия с панделка, восъчен печат и още нещо… За родителите, които искат да направят незабравим подарък на дъщерите си за бала и еквилибристите в любовта, знаещи как да дарят на жената до себе си усмивка.

Kirsten Dunst in Marie Antoinette directed by Sofia Coppola, 2006

Kirsten Dunst in Marie Antoinette directed by Sofia Coppola, 2006

Michelle Pfeiffer and John Malkovich in Dangerous Liaisons directed by Stephen Frears, 1988

Картини: Wikipedia
Снимки: The Red List, Metanoa de la Rose