През последното десетилетие Китай се превърна във водещ производител и потребител на електрически превозни средства – до такава степен, че в много от големите градове забраниха някогашните така популярни скутери и мотоциклети, заради които улиците потъваха в облаци смог.

Електрическият скутер на Shanghai Customs

Скутерът, който виждате, е с уникален дизайн, направен по поръчка и изработен от Shanghai Customs. Задвижването става с електрически мотор с мощност 2000 вата, монтиран в задния хъб с контролер 200 ампера и електричество, осигурено от 8х12 волтови автомобилни акумулаторни батерии, свързани така, че да произвеждат общо 96 волта. Те причиняват и най-голямата трудност за дизайнерите на този скутер, тъй като е доста трудно да успеят да ги поставят в толкова малко превозно средство.

Кошът е снабдена със специални опори и е добавен предпазен колан, който предлага допълнителна защита за пътниците – китайският трафик може да бъде доста досаден.

Максималната скорост на скутера е между 80 и 90 км/час и благодарение на китайското законодателство не се нуждае от регистрационен номер, поради факта, че е електрически. Също така е класифициран като „кола“, благодарение на страничния кош, така че теоретично може да се движи по магистралата, въпреки че ще ви е нужна голяма доза смелост, за да опитате.

Може да изминава приблизително 60 км на всяко зареждане, а собственикът му го използва като ежедневен транспорт в живописния френски квартал на Шанхай – район с класическа архитектура, бурен нощен живот и голяма общност от чужденци.

Източник и снимки: Silodrome.com