Пред очите ни е уникалният Ролс-Ройс проект, наречен Sweptail. При обявена цена от почти 13 милиона долара се смята, че това е най-скъпата нова кола, която някога е била поръчвана и с това влиза в историята на автомобилостроенето.

Този ценови рекорд е първоначално труден за възприемане, но ако се загледате в тази красота лесно ще можете да си го обясните.

Rolls Royce Sweptail - това чудо,  е построено за един от „най-ценните клиенти“ на Rolls Royce", който и досега остава анонимен. С тази кола английският производител прави изключително успешна демонстрация на възможностите си.

„Sweptail е автомобилният еквивалент на висшата мода", казва Джайлс Тейлър, директор на дизайна на Rolls-Royce Motor Cars."Това е Rolls-Royce, проектиран и пригоден за конкретен клиент."

Тейлър разказва, че клиентът се обърна към компанията през 2013 г. и е помолил да се направи единствен по рода си автомобил, вдъхновен от луксозните яхти от 20-те и 30-те.

Причините тази кола да е толкова възхитителна не са само визуални. Една от отличителните черти на Sweptail е стъкления покрив, съставен от един цялостен елемент, който се слива със задницата на автомобила. Това е дизайнът, който доминира в силуета на колата и според техниците на компанията е едно от най-смелите и трудни за проектиране неща в автомобилите им досега. Sweptail има само две седалки, като задните са претворени в място за багаж.

От компанията споделят, че създаването е било като ръчната направа на обувки - клиентът е дошъл с идеята, а компанията е проектирала всичко, за да отговаря перфектно на ежедневните му нужди и да е удобна във всеки един момент. Производството на машината е отнело няколко години, но ефектът е поразителен във всяко едно отношение, като лесно се забелязва и влиянието от света на яхтите.

Предната решетка на уникалната моторна кола е също така единствена по рода си и е най-голямата, пригодена за този модерен Rolls Royce. Тя е смляна от едно парче алуминий и ръчно полирана, за да й даде огледален блясък.

Отвътре кабината е предсказуемо обгърната в разкош. Ролс Ройс твърдят, че купето на автомобила е най-луксозното правено досега, с табло, ръчно изработено от най-тънкия фурнир Macassar и от титан.

От Rolls-Royce не издават технически спецификации на автомобила, но се смята, че се основава на платформата Phantom от настоящото поколение, което означава, че двигателят на машината е същия - 6.7-литров V12 с 459 конски сили. 

Собственикът на такъв скъп автомобил със сигурност притежава и най-скъпата яхта в света!

Снимки: theverge.com
Видео: car tv - youtube.com