От висотата на своя талант и вярата в своята истина, Кончаловски може да си позволи да откаже на Холивуд номинация за „Оскар". Той спаси най-новото си произведение "Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин" от съдбата да попадне в селекцията за „Най-добър филм на чужд език" с искреното признание, че такава формулировка е смехотворна, а Филмовата Академия отдавна е загубила чувството си за реалност. След 30 сценария, 26 филма, изключително успешни театрални постановки, няколко книги, 5 брака, 7 деца и 77 години на тоя свят, знаменитият режисьор продължава да размишлява за истината, успеха и човешките взаимоотношения. Ето някои от неговите мисли , споделени в биографичната му книга „Долни истини – седем години по-късно".

ЗА МЛАДОСТТА
От двайсет до трийсет – това е точното време, за което природата те е създала. Ние сме млади мъжкари, в чиято кръв играе тестостерон, мускулите са железни, главите ни - пълни с идеи. Ние сме пияни от хормони. Това създава особено възприятие за живота. Ти трябва да докажеш на природата, че си й нужен. Между 20-те и 30-те, ти си длъжен да направиш всичко, което трябва – да създадеш деца, да сътвориш шедьоври. Годините трупат съмнения.

ЗА ЧЕСТОЛЮБИЕТО И ЕГОИЗМА
Ако се замислим сериозно, движещите сили на човека са страхът от смъртта и честолюбието. Но честолюбието също е израз на страха – иска ти се да бъдеш известен, да ти обръщат внимание, да не мислят лошо за теб, да си на висота в очите на другите. Ужасно е да не си на висота.

Има въпроси, за които не съществуват отговори. Самоопрощението е убежището на егоиста.

ЗА ДЕТСТВОТО
Аз не бях разглезено дете, каквито нерядко са децата на елитарните родители. Разбира се, имаше и пай, и разни други благини, съответстващи на положението на баща ми. Аз учех музика, а с нея е нужно да се занимаваш всеки ден. Ненавиждах тези занимания и се чудех, как да се скатая от тая повинност. Майка ми ме заставяше буквално насила. После сам се увлякох по музиката.

ЗА ЛЮБОВТА
Любовта означава загуба на самоконтрол. Но аз обичам да се владея. Влюбиш ли се – вече не принадлежиш на себе си. Не бих казал, че у мен е имало такава немислима тяга да обичам. Влюбеността е пеперудата на нашето въображение.

ЗА ЖЕНИТЕ
Жените постоянно са присъствали в моя живот, били са ръководители и организатори на всички мои победи. В това число и победите над тях самите.

Жената е тази, която позволява да бъде завоювана, но завоевател е длъжен да бъде мъжът.
Какво жените харесват в мъжете? Богатството, то прави властта. Властта, тя дава богатство. Харесват ума. Всички казват, че харесват верността. Надали. За жените, верността не е така важна.

ЗА РЕВНОСТТА
Успехът на връстник, а още по-лошо – на по-млад колега, е нещо много болезнено. Да речем, успехът на по-малкия брат /Никита Михалков/. По-големият е в правото си да има всичко преди по-малкия. Наблюдавал съм се в такива моменти...

ЗА КИНОТО
Трудно е да откраднеш нещо от гениален творец. Можеш да си присвоиш мизансцен, някои детайли и външни атрибути, но откраднатото веднага ще проличи. И става ясно, от кого си го откраднал. Светоусещането обаче, е невъзможно да се открадне.

Киното престана да бъде инструмент за изследване на човешката душа и отново се превърна в развлечение. Парадът на атракциите и рафинираният „суперпрофесионализъм" на блокбастърите убиха стремежа да бъде разбран човекът. Но пък какво шоу от специалните ефекти!

ЗА НАСЛЕДСТВОТО НА ПРОЧУТИЯ РОД
Дядо ми не пуснал в къщи Маяковски, прадядо ми изпъдил Лев Толстой. Забавно – прародителите ми са прочути и с това, че са пропъждали не по-малко прочути свои съвременници. Нетърпимостта по начало е характерна за творците.

ЗА ТОВА, КАКВО Е ДА БЪДЕШ ПО-ГОЛЕМИЯ БРАТ
Възприемах Никита като всичко останало в живота си – първо като даденост, после като бреме. По-големия брат има позицията на силата. Силата се опитва да използва по-слабите. За по-малкото братче това е особено вярно. Какво може да му предложи по-големия брат като отношението? Ритник, скарване, избърсване на носа.
В някои случаи завиждам на брат си, че в главата и душата му цари такава яснота, че неговата твърда и непоклатима философия му дава спокойствие и увереност.

ЗА РЕЛИГИЯТА
Взаимоотношенията с църквата и взаимоотношенията с Бога – това са неща различни.

ЗА РУСИЯ
Да, Русия е изключителна страна, прекрасна. Тя има велико бъдеще, което ние, за съжаление, няма да доживеем. Но не е нужно да бъде влачена за косата в това въпросно бъдеще.

ЗА ВОДКАТА
Водката никога не стига, колкото и да си купил.

ЗА ЗДРАВЕТО
Грижа се за здравето си, за да доживея до щастието.
Китайците имат една мъдра пословица: „Трябва да умреш млад и по възможност това да стане колкото може по-късно".

ak2 ak3

Снимки ~ fabians.ru, 2do2go.ru