Отбелязвайки поредния си рожден ден, психоложката Даун Глускин се замислила какво е научила за изминалите години.

"Днес е моят 37-ми рожден ден. И трябва да кажа, че всички тези изминали години бяха твърде интересни. Поглеждайки назад, разбирам че всички мои успехи и провали, триумфи и душевни терзания са ме направили такава, каквато съм днес. Изминах пътя от срамежливо и прилежно момиченце до надменна тинейджърка и безгрижна 20-годишна мечтателка. Сега съм над 30-те. Станах майка, животът ми премина през толкова метаморфози, за да разбера, кое е най-важното. Поне за мен. Всеки ден продължавам да опознавам себе си и да помагам на други хора да сторят това. Затова реших да направя списък с уроците, които научих през тези 37 години. Надявам се, те да бъдат полезни за някои от вас."

1. Вътрешното щастие. Много време прахосваме в търсене на одобрение и утешение от останалите. И винаги се оказва, че търсим на грешното място. Вгледайте се в себе си, всичко, което търсите е у вас самите.

2. Бъдете благодарни за всичко. За доброто, лошото, трудното, късмета. Животът е безценен дар. А удоволствието и болката – част от нашия път.

3. Променете отношението си и вашия живот ще се промени също. Когато чувствате страх, обида, болка - просто погледнете на ситуацията от друга гледна точка. Не е толкова трудно.

4. Невъзможно е да ощастливите всички и да останете верни на себе си. И навярно е по-добре да рискувате и да останете неразбрани, вместо да бъдете обичани, но неискрени и прикриващи истинското си Аз.

5. Светът наоколо е като огледало. Онова, което обичаме в другите е отражение на това, което ценим и у себе си. Това, което ни огорчава в останалите, ни насочва към нещата, на които трябва да обърнем внимание в нас самите.

6. Всеки човек се появява в живота ни с някаква цел. Ние сами решаваме, дали ще се поучим от урока, която той ни дава, или не. Колкото по-болезнена е неговата роля в живота ни, толкова по-сериозен е урокът.

7. Вярвайте. И никога не забравяйте, че дори в най-трудните моменти Вселената ни предоставя своята подкрепа и всичко ще бъде така, както трябва да бъде.

8. Не приемайте всичко твърде присърце. Постъпките на другите са отражение на онова, което са преживели в личния си живот. А то няма отношение към вас самите.

9. Природата лекува. Разходка на чист въздух и красива гледка – това са естествените начини да се отърсите от ненужните мисли и да си върнете доброто разположение на духа.

10. Обидените хора обиждат другите. Има една рецепта – обичайте ги, дори от разстояние.

11. За да се излекувате е нужно да почувствате това. Поставете своите страхове и слабости пред себе си и ги „пронижете" с въображаем ярък лъч светлина. Защото единственият начин да ги преодолеете е като минете през тях. Истината, погледната в очите винаги предизвиква болка. Но това упражнение има голяма сила.

12. Перфекционизмът е илюзия. При това най-болезнената. Отпуснете се. Стремете се към съвършенство, но си позволявайте и да грешите, като въпреки това оставате щастливи.

13. Свалете „капаците" от очите си. Не се концентрирайте единствено върху собствените си цели и желания. Така рискувате да пропуснете красотата на този живот и преживяванията с най-близките на сърцето ви хора. Светът е толкова шарен, вървете през него с широко отворени очи.

14. Празнувайте своите победи. Радвайте се дори на най-малкия успех.

15. Прощавайте. Това най-напред е важно за вас, а не за онези, които са ви обидили. Прощавайки, вие си връщате свободата и вътрешния мир, който заслужавате.

16. Всички ние имаме невероятна интуиция. Слушайте тихия шепот на своето сърце. То винаги знае пътя.

17. Нека душата ви пее! Бъдете истински. Бъдете искрени, живейте и дишайте с пълни гърди.

18. Всички ние сме творци. Можем да се справяме с всичко – трябва просто малко повече вяра, упоритост и усилие.

19. Всички носим светлината в себе си. Някои хвърлят сянка върху собствената си ярка светлина. Бъдете лъч светлина за другите и им показвайте пътя.

20. Не приемайте живота толкова сериозно! Усмихнете се. Позволете си да бъдете глупави понякога. Забавлявайте се.

21. Бъдете заобиколени от хора, които ви обичат и подкрепят. Самите вие обичайте и помагайте.

22. Ако имате голяма мечта – следвайте я с цялата си страст. Но винаги с внимание и готовност за промяна – животът има променлива хореография, бъдете готови да танцувате в неговия ритъм.

23. Колкото повече давате, толкова повече получавате. Споделяйте своята мъдрост, любов и таланти. Споделяйте с лекота. И ще видите, колко много прекрасни неща се връщат към вас.

24. Не се раздавайте изцяло. Ако вътрешното ви Аз опустее, вече няма да има какво да давате. Важна е Златната среда.

25. Казвайте „Да" само тогава, когато вярвате истински. Казвайте решително „Не" на всичко, което е далеч от сърцето ви и ще ви загуби времето. Времето е най-ценното нещо, с което разполагаме – и никой не може да ни го върне. Използвайте го разумно.

26. Понякога приятелствата приключват. Това не значи, че ние или приятелите ни са лоши. Просто пътищата ни се разделят. Съхранете добрите спомени, простете за лошите постъпки и продължете.

27. Страхът е много верен индикатор за това, какво всъщност искаме и се нуждаем в живота. Позволете му да бъде ваш компас и се насладете на вълнуващото пътешествие, на което той ще ви отведе.

28. Да преодолеете собствения си страх – това е най-полезното нещо, което може да направите за себе си. Така си доказвате, че можете всичко и че притежавате увереността, която ви кара да продължите напред.

29. Нашето тяло – това е превозното средство, с което пътуваме към нашите мечти. Обичайте го, отнасяйте се грижовно с него, ако искате да бъдете енергични и бодри. И никога не преставайте да го правите. Да се чувствате комфортно и удобно в собственото си тяло – това е толкова важно.

30. Винаги показвайте на своите близки колко ги обичате. Вашето време, присъствие, искреност, любов и внимание – това е най-добрият подарък за тях.

31. Живейте в настоящето. То е единственото, което имаме днес. Учете се от грешките на миналото и се наслаждавайте на приятните спомени, но не се прехласвайте по тях. Мечтайте за бъдещето, но обичайте днешния ден.

32. Животът – това е поредица от възходи и падения. За да разберете на какво сте способни, ще имате нужда и от двете. Действайте смело и се радвайте на пътешествието в живота.

33. Ние сме едно огромно семейство. Никой от нас не е по-добър или по-лош от останалите. Всеки има своите добри и лоши моменти, време за смях, време за сълзи. Може да се разпознаете във всеки друг човек.

34. Бъдете благодарни всеки ден за онова, което имате в живота си. Така създавате около себе си атмосфера на изобилие, което привлича радостта, любовта, здравето и щастието.

35. Вие не сте център на Вселената. Макар вашето Его често да ви кара да мислите това. Излезте от коловоза на закостенялото си мислене и погледнете на света и останалите хора в нова, прекрасна светлина.

36. Светът има нужда от повече любов, светлина и смях. Бъдете любовта.

37. Вие сам на себе си сте Водач. Вярвайте в себе си, мислете сами. Когато престанете да правите онова, което другите очакват от вас и следвате своята интуиция и своите правила, ще се почувствате истински щастливи. Възрастта е само цифра. Но колкото по-голяма е тя, толкова повече мъдрост и опит ни носи. Никога няма да бъдем толкова млади, колкото сме днес. Затова – използвайте всеки миг.

Автор Dawn Gluskin

Източник: Huffingtonpost
Снимки: Huffingtonpost, pastelgirl.wordpress.com