Поезията е доказателство на живота. Ако животът ти гори, поезията е неговата пепел.

Всички прекрасни творби на света, са създадени заради отсъствието на любов.

Всяко творчество винаги притежава някакъв разрушителен елемент и именно той ни доставя истинско удоволствие. Разрушението е неприемливо само в тези случаи, когато става дума за политика или социален живот. В онова, което ние наричаме изкуство, разрушителността е най-желаното качество.

Във всички ни има пукнатини. Само така, светлината може да попадне вътре в нас.

Още в детството бях пленен от музиката и одухотворената реч, които чувах в Синагогата – всичко там беше така важно. Винаги съм мислел, че света е бил създаден с помощта на словото, затова винаги виждах неземна светлина в тези проповеди. И това е нещо, към което винаги съм искал да бъда съпричастен.

lenard koen 01 leonard cohen 02

leonard cohen 03 lenard koen 04

От 7 до 11 години – тази част от живота, в която ние постепенно губим дарбата да общуваме с животните, а птиците престават да разговарят с нас от прозорците. Постепенно очите ни привикват към онова, което виждат и започват да ни предпазват от всички чудеса на живота. Престъпно време на забрава.

Жената гледа с тревога своето тяло – и така, тялото - то е нейния най-ненадежден съюзник в битката за любовта.

Позволете на съдиите да се разочароват от правосъдието – и техните дела ще бъдат по-добри. Позволете на генералите да се откажат от победата – и убийството ще бъде считано за позор. Позволете на свещениците да се откажат от вярата – и тяхното състрадание ще стане истинско.

Чувствам необичайна лекота от това, че не се безпокоя за своето щастие. Има разбира се, неща, които ме правят щастлив – когато зная, че при децата ми всичко е наред, когато гледам кучето на дъщеря ми. И още – чашата с вино.

Пия преди всеки концерт. Това е професионално. Да се пие след концерт – няма за какво.

lenard koen 3

leonard cohen 05 lenard koen 06

Когато зарязах цигарите, изгубих възможността да изпявам някои ноти в средния регистър. Но пък се научих да пея други, нови в по-горния. Така че, сега не мога да пея особено ниско, затова пък високо – без проблем.

Не искам да създавам нещо, за да ми плащат. Искам да ми плащат за това, което създавам.

Не мисля твърде често за смъртта, но в определени периоди от живота става ясно, че твоето време тук не е вечно. Тенеси Уилямс е казал – "Животът – това е чудесна, добре скроена пиеса, с изключение на трето действие". Вероятно, сега аз се намирам именно в трето действие - когато ползваш преимуществото на своя опит, получено през първите две.

Реалността – това е един от вариантите на случващото се наоколо, който аз никак не мога да пренебрегна.

Аз съм стар филолог, който днес изглежда по-добре, отколкото кокато бях млад. Ето как седенето на задника се отразява на твоето лице.

Никога не съм обичал да се появявам пред хората, затова истински ценя онзи миг, в който затварям врата на хотелската стая, в която живея.

Никога не обсъждам своите жени и своите шивачи.

Последното утешение за онзи, който страда от безсъние – това е чувството на превъзходство в този дремещ свят.

Не се противете на чудото.

Leonard Cohen, I'm your Man

Снимки - leonardcohen.com, anchorshoppresents.com, music.mxdwn.com, wikimedia.org