Момичето от Калифорния, изящно като порцеланова статуетка, Miss Orange County 1978-а, фаталната красавица, застанала редом до страховития Ал Пачино в дебютната си роля в "Белязаният". Критиката нарича Мишел Пфайфър "русата амбиция", а походът й към славата я хвърля в прегръдките на най-желаните холивудски мъже – Джак Никълсън, Джордж Клуни, Робърт Де Ниро, Джон Малкович, Джеф Бриджис, Мел Гибсън, Кърт Ръсел. Но прегръдките са само на екрана. Личният живот на Мишел следва друг сценарий. След един неуспешен брак, останала сама, тя решава да осинови момиченце. Същата година, 1993-а, актрисата се запознава с бъдещия си съпруг – продуцента Дейвид Кели. В денят на тяхната сватба е и кръщенето на малката Клаудия Роуз. Няколко години по-късно, се ражда и синът им Джон Хенри. "Вярвам, че единствената тайна на щастливия брак е да избереш правилния човек. Животът е поредица от избори, нали?". На 29 април, Мишел Пфайфър навършва 57 години.

(Portrait of Michelle Pfeiffer by Herb Ritts for Vogue, 1987)

Баба ми е отгледала сама пет деца по време на Голямата депресия. На 50, тя хвърлила шевната си машина отзад, в пикапа, и тръгнала от Северна Дакота към Калифорния. Тя беше истински боец, това е моето наследство, моя пример.
Това искам и за своите деца – да бъдат смели, да не се предават.

Не зная дали е било наивност или просто нарцисизъм, но аз започнах кариерата си с идеята, че мога да правя всичко. И доста бързо осъзнах, че хвърляйки се така всеотдайно, не бих позволила да стигна до момента, когато ще унижа себе си. Мисля, че това разбиране е тайната на моя успех.

Да бъдеш родител е най-трудното нещо на този свят – чисто психологически, това е огромната отговорност, която носиш – защото в твоите ръце е живота на децата ти. А аз приемам това твърде сериозно.

Преди пушех по 2 кутии цигари на ден, много мразех да не пуша. И никога не съм си се представяла другояче - винаги съм намирала пушачите за най-интересните хора на масата.

Обичам да разгадавам какво се крие зад маските на хората, кое наистина ги мотивира. Когато бях малка, исках да стана психолог.

Да, аз съм твърде упорита. Мисля, че имам здрав разум и макар от време на време да съм твърдоглава, аз съм силен човек.

(Portrait of Micelle Pfeiffer by Satoshi Saikusa, 2006)

Отне ми години, за да се науча на доверие. Така е, защото аз съм твърде затворен човек, а това ме прави уязвима. Добра съм в прикриването на чувствата си.

Просто да стоя и да изглеждам красива – това е толкова скучно.

Чувствам се по-добре, когато се обличам по младежки. Аз съм на 50 – та кого ще заблудя? Джинсите са моята униформа. Имам около 15 чифта.

Едно от най-важните неща, които научих – в живота ни винаги има "червени флагове". И ние трябва да не ги пропускаме по пътя си, за да не продължаваме да правим същите стари грешки с други хора.

Аз съм перфекционист, затова често подлудявам и себе си, и другите. В същото време, мисля, че това е една от причините да постигна успех. Защото аз наистина искам да направя всичко възможно най-добре.

Никога не съм срещала по-почтен човек от моя съпруг. Много уважавам това. Неговият хумор, интелект - също. Ако не уважавате своя партньор, ще ви писне от него.

Навремето, да бъдеш актриса е било равносилно на това, да бъдеш проститутка. Предизвиквало е почти същият респект. Но това, слава Богу, доста се е променило през годините.

(Michelle Pfeiffer and Al Pacino in Frankie and Johnny directed by Garry Marshall, 1991)

(Michelle Pfeiffer and John Malkovich in Dangerous Liaisons directed by Stephen Frears, 1988, photo by Etienne George)

(Sean Connery and Michelle Pfeiffer in The Russia House directed by Fred Schepisi, 1990)

(Michelle Pfeiffer and Harrison Ford in What Lies Beneath directed by Robert Zemeckis, 2000)

(Michelle Pfeiffer in Married to the Mob directed by Jonathan Demme, 1988)

(Michelle Pfeiffer in Love Field directed by Jonathan Kaplan, 1992)

(Michelle Pfeiffer and Jack Nicholson in Wolf directed by Mike Nichols, 1994)

(Portrait of Michelle Pfeiffer, Kurt Russell and Mel Gibson for Tequila Sunrise directed by Robert Towne, 1988)

(Portrait of Michelle Pfeiffer for Scarface directed by Brian De Palma, 1983)

(Michelle Pfeiffer in Batman Returns directed by Tim Burton, 1992)

(Cher, Jack Nicholson, Susan Sarandon and Michelle Pfeiffer for The witches of Eastwick directed by George Miler, 1987)

(Portrait of Michelle Pfeiffer for The witches of Eastwick directed by George Miler, 1987)

Снимки ~ theredlist.com, photoshelter.com, pinterst.com