Харуки Мураками ~ Да приемаш нещата твърде сериозно е сериозна загуба на време

Бивш съдържател на джаз бар, блестящ преводач на Селинджър, Фицджералд и Труман Капоти, един от най-големите съвременни романисти според „Гардиън". Муриками е литературното цунами, което помете сърцата на младите японци, за да достигне до милиони читатели по цял свят. Духовната пустота на съвременните хора, упадъка на човешките ценности, самотата – темите, които вълнуват Муриками и намират място в неговите произведения.

Болката е неизбежна. Страданието е въпрос на избор.

Каквото и да търсиш, няма да дойде във формата, в която го очакваш.

Всеки човек е привързан към родното си място. Това как мислиш, как чувстваш, винаги е свързано с релефа, с температурата, дори с посоката на вятъра.

Когато излезеш от бурята, няма да бъдеш същия човек, който беше, преди да влезеш. Точно за това е самата буря.

Знанията и уменията, които ти втълпяват в училище, надали ще са ти особено полезни в живота, бъди сигурен. Най-важното, което научаваме в училище е, че най-важните неща не се научават там.

Използвай парите си за неща, които могат да се купят с пари. Използвай времето си за неща, които не могат да се купят с пари.

Ако не можеш да го разбереш без обяснения, няма да го разбереш и с обяснения.

Когато някой много упорито се стреми към нещо, не успява да го постигне. А когато непременно иска да избегне нещо, то обикновено го застига.

За каквото и да мечтаят, колкото и далече да отидат, хората не могат да бъдат друго, освен себе си.

Aко четеш книгата, която всички четат, ще мислиш само това, което всички мислят.

Сърцата на хората са като дълбоки кладенци. Никой не знае какво има на дъното им. Можеш само да предполагаш по онова, което от време на време излиза на повърхността.

Изгубени възможности, пропилени шансове, чувства, които никога няма да се върнат - всичко това е част от усещането да си жив.

Снимки ~ gatosleyendo.blogspot.com, axelspringer.de

28776 Преглеждания