„Онова, което много родители и възпитатели не знаят е, че пътят на човека се определя от способностите му. Не пречи на детето и то само ще намери правилния път!..."

Отношенията с хората около нас – навярно най-сложната задача в живота ни. Дори постигането на съгласие със самите себе си е трудна работа. Известният психотерапевт и психолог Михаил Литвак дава 15 съвета, които могат да ни помогнат в решаването на житейските дилеми.

• Не зная какъв е пътя към успеха. Но знам пътя към неуспеха – това е желанието да се харесаш на всички.

 Няма мъжка или женска логика, има умение или неумение да мислиш разумно и грамотно.

 Да общуваш с приятелите е приятно, с враговете – полезно.

 Има една, единствена уважителна причина за разрив в отношенията и напускане на работа – невъзможност за лично израстване в създадените условия.

 Искаш да разбереш, кой е най-големия ти враг – погледни в огледалото. Справиш ли се с него, останалите ще се разбягат.

• Незрялата личност често знае, но не умее. Зрялата личност не само знае, но и може. Затова, незрялата личност критикува, а зрялата – прави.

 С приятелите и враговете си споделяй само радостта. Приятелите ще се радват, враговете – ще се огорчат.

 Не гони щастието, а открий онова място, където обичайно се намира то. Тогава щастието само ще те открие. Мога да ти подскажа кое е мястото, където е твоето щастие – това си ти, самият. А пътят към него – максималното разгръщане на твоите способности и таланти.

 Щастието – това е „страничен продукт" на правилно организираните ти действия.

 Ако някой те е упрекнал в неблагодарност, веднага се постарай да изясниш колко струва неговата услуга, разплати се и повече не се занимавай с този човек .

 Ако искаш на някого нещо да доказваш, значи ти живееш заради това, което искаш да докажеш. Ако живееш заради себе си, то тогава няма нужда на никого нищо да доказваш.

 Мечтите – те са гласът на нашите способности. Ето, аз не мечтая да пея в операта. Нямам нито глас, нито слух. А ако мечтаех, то тази мечта би подхранвала моите способности. И тогава щях да се опитам да попадна в операта. Нужно е да се замислите, как да осъществите своите мечти. Главното тук е да не бързате – тогава ще се случи бързо. Хубаво е човек да си казва следното – „Правя всичко това, за да сбъдна мечтите си".

 За да разберете, как се отнасят хората към вас, разкажете им своите планове и мечти. Този, който изпитва към вас скрита ненавист, ще ги критикува. А този, който ви желае доброто, ще ви подскаже как да ги осъществите.

 Общувайки с който и да е човек, помнете, че той има добро мнение за себе си.

• Постигнете успех – и обидите ще завалят.

Източник ~ AdMe.ru 
Снимка ~ litvak.me
Картина ~ 
Nicola Pucci, "Woman at the mirror"