Амбиция. Стрес. Перфекционизъм | 11 характерни черти на хората „Клас А”

typeapersonality 1

Напоследък в английския език нахлу терминът „Type-A". Отнася се за хората, които по-успешно от останалите се справят в живота, постигат своите цели и не престават да градят планове, как още по-пълноценно да оползотворяват дните си.
Много от тези хора първоначално ви оставят с неприятно усещане – струва ви се, че те постоянно са напрегнати, раздразнителни и натрапчиво нетърпеливи. Но както често се случва, всички тези „недостатъци", са всъщност едни добри преимущества.

Хората от Клас „А" биха желали да разберете следващите 11 особености, характерни за тях – ако с това ще ви станат по-приятни, още по-добре.

Ние сме нетърпеливи
Защото мислим за ефективността. Дълги опашки, задръствания – в такива моменти може да изглежда, че ненавиждаме хората. Така е, защото винаги имаме близка цел, а ни се струва, че хората само ни се пречкат и ни бавят по пътя към постигането й.
Професорът по психология и мениджмънт от Университета Мичиган, Джон Шоуброук споделя, че нетърпеливостта – това не е разтройство на психиката, а свидетелство, че човек умее доста бързо да се придвижва до „пропусквателните пунктове" в живота.

Да чакаме някого за нас е просто мъчение
Ако сте казали, че ще дойдете на срещата в 6.30 ч., то вие сте длъжни да бъдете на уречено място в 6.25. Ние точно това правим!
Работата е в това, че перфекционистите като нас са крайно чувствителни към безсмислената загуба на време. И не искаме да се чувстваме така, сякаш го прахосваме.

Ние живеем по разписание
А как иначе ще наблюдаваме напредъка си и постигането на краткосрочни цели?

Всяка задача има срок за постигане „спешно"
Много ценим, когато всички работят бързо и ефективно. И още веднъж – напразното губене на време е онова, което мразим най-много от всичко на света.
„Най-високи успехи постигат хората, които умеят да мислят и действат бързо, а при общуването си използват кратки и ясни форми на изказ" – това е мнението на психолога и бизнес-треньор Бернардо Тирадо, цитирано в Psychology Today.

Ние сме много целеустремени
Когато планираме нещо, не се успокояваме, докато не го постигнем. И не е важно, дали става дума за работа или просто желание да изкараме добре уикенда.
„Хората, принадлежащи към т.н. „Клас А", винаги и във всичко се стремят да достигнат някакъв резултат. Те винаги са заети с постигане на целите си. При тях вероятността да доведат до край нещо полезно е много по-голяма, отколкото при останалите хора", уверява професорът от Мичиганснкия университет Шоуброук.

На нас наистина ни е много трудно да се отпуснем
Ето къде чувствителността си играе лоши шеги с нас. Ние така сме свикнали да сме забързани и в движение, че буквално се чувстваме виновни за това, че отделяме време за „сладко нищо правене".
Макар много изследвания да показват, че „изключването" е крайно необходимо, за нас това е изключително трудно. Освен ако предварително не сме го записали в дневния си график.

Стресът е наш постоянен спътник
Д-р Майер Фридман /кардиолог и изследовател/ споделя, че хората „Клас А" са в пъти по-чувствителни към стреса, отколкото останалите. Проблемът е в това, че ако ние се сблъскаме с неопределеността, то обикновено се настройваме за най-лошия възможен развой на събитията. Извинете ни за този неголям, но постоянен негативизъм.

Имаме „нервни навици"
Някои от нас постоянно си навиват и дърпат косата, други нервно тресат крака /все едно шият на машина/, трети си гризат ноктите, четвърти стискат зъбите до болка. Това поведение е много характерно за перфекционистите, споделя д-р Фридман.

Емоционални сме
Мнозина предполагат, че ние мислим единствено за себе си и собствената си изгода. И още – че често даваме ненужни и дразнещи съвети. Но всичко това е, защото ние наистина се безпокоим и искаме всичко да е наред и всички да са добре.
Анализаторите предполагат, че това поведение е следствие на добросъвестност.
Ако ви се струва, че ние сме излишно разтревожени по повод устроената вечеря в наша чест, то е защото действително желаем, тя да бъде впечатляваща. Вие заслужавате това.

Постоянно размишляваме върху нещо
Случвало ли ви се е, мозъкът ви да зацикли върху нещо и да не можете да спрете тия мисли? Той постоянно се върти в кръга на конкретната идея, опитвайки се да намери нов начин за решението или търсейки някакво обяснение. Това е типично явление за нас. Психолозите твърдят, че дори когато ние не спим през нощта, защото пак сме потънали в разрешаването на проблем или анализирането на ситуация, това пак е нормално за нас. И не винаги е признак на стрес.

Винаги се конкурираме с някого. Дори това да сме самите ние
И това навярно е най-големият ни недостатък. Постоянно сравняваме себе си с останалите. На нас наистина ни се иска да бъдем „най-добрия човек в стаята". Няма значение дали иде реч за професионални успехи или настолна игра.

Всички хора си имат силни и слаби страни. Това се отнася и за хората като нас, които наричат „Клас А". Е, каквото и да правим, ще се постараем да се справим отлично. Обещаваме ви.

typeapersonality

Източник: lifter.com
Снимки: sheknows.com, imgkid.com

5705 Преглеждания