На 5-ти септември той щеше да навърши 69 години. Остана завинаги на 45.

§ В паспорта му било изписано Фредерик Меркюри, но той никога не се представял с цялото си име. По време на официалната среща с Кралицата, той се представил просто като Меркюри.

§ Музикантът собственоръчно създава логото на група QUEEN, благодарение на своите умения по графичен дизайн от художественото училище в Илинг, Лондон. Кралският герб на рок-групата е сътворен от зодиакалните знаци на неговите членове – два лъва за Джон Дикън и Роджър Тейлър, рак за Браян Мей и две феи за самия Фреди Меркюри, роден под знака на Девата.
В логото присъства и птицата Феникс, която защитава групата от зли сили.

2

3

§ Цялото семейство на музиканта принадлежи към религиозната индийска общност парси. Независимо, че Фреди не бил твърде религиозен, свещеник от общността провежда погребалната процесия на великия изпълнител.

§ Гласът на Меркюри обхваща 4 октави. Този рекорд през годините е подобрен единствено от Марая Кери. Когато говорел, гласът на Фреди повече приличал на баритон, но в пеенето той звучал като тенор.

9

6.1  7

§ Меркюри бил страстен любител на котките – имал повече от десет пухкави любимци. Той дори посвещава албум и записва песен, специално за любимия си котарак Делай - Mr. Bad Guy

13  14

4  5

§ В началото на 70-те, Меркюри бил в изключително близки отношения с Мери Остин. Дори след раздялата им, те продължили своето приятелство. В интервю от 1985 г., Фреди признава, че Мери е единствения му близък човек и от други такива той няма нужда. Посвещава й песента Love Of My Life и става кръстник на първородния й син. Когато Фреди умира, той завещава на Остин почти цялото си състояние, дома си и лицензионните права от цялото си творчество.

15  16

10

§ По молба на Меркюри, неговият мениджър официално съобщава за болестта му в деня на неговата смърт. В течение на няколко години, светът кипи от слухове за неговата болест, която става причина и за много провалени концерти. В същото време, Фреди работи върху последния си албум и легендарната песен The Show Must Go On, в чиито текст милионите му почитатели разпознават случващото се в живота на техния идол. С огромни усилия, Меркюри завършва студийния запис, но няма сили да снима видео към песента. Затова, членовете на QUEEN решават, то да бъде направено от различни моменти от живота на музиканта.

11

12

Queen - Who Wants To Live Forever

По материал на Diletant.media
Снимки ~ queenphotos.files.wordpress.com, mychordbook.com, fanpop.com, forum.hr, mtv.com, fanart.tv