Роден на 2 октомври 1869 г. в Порбандар, Индия

„На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята." ~ Алберт Айнщайн

Храбрите духом добиват слава, когато се борят сами.

Седемте социални гряха - политика без принципи, богатство без труд, удоволствие без съвест, знание без характер, търговия без морал, наука без човечност и преклонение без саможертва.

Човешкият глас не може да достигне до такива дълбини, до каквито достига шепотът на съвеста.

Разликата между това, което правим и това, което бихме могли да направим, е достатъчна за решаването на повечето проблеми в света.

Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силния може да прояви слабост, както и най-мъдрия може да сгреши.

Не бива да губите вярата си в човечеството. Човечеството е като океан - ако няколко капки от океана са мръсни, това не означава, че целия океан е замърсен.

Любовта е най-мощната сила, която е присъща на света, и най-скромната, която човек може да си представи.

Дори и най-незначителната неистина разваля хората, така, като капка отрова разваля цяло езеро.

Любовта никога не изисква, а само дава. Любовта само страда, не съжалява и не отмъщава.

Някои хора са толкова гладни, че Бог не може да се появи пред тях в друг вид, освен като хляб.

Слабият не може да прости. Опрощението е качество на силния.

Считам себе си за неспособен да мразя което и да е живо същество на земята. Чрез дългия път на дисциплината и молитвите съм престанал от четиридесет години да мразя когото и да е. Знам, че това е голям успех. Въпреки това го приемам с голямо смирение.

Величието на една нация може да се прецени по начина, по който се тя отнася към животните.

Три четвърти от всички неудачи и недоразумения по света ще изчезнат, ако се поставим на мястото на нашия противник и разберем неговата гледна точка. Ние или веднага ще намерим съгласие с него, или ще мислим със снизходителност за него.

Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Изображения: mkgandhi