dimitri shostakovich 1

Гениален композитор, един от най-крупните и ярки художници на нашето време, получил всеобщо признание на класик на 20 век. Произведенията му заемат централно място в културния живот на съвременното човечество. Всяко съчинение на Шостакович носи белезите на неповторимия по своята оригиналност стил на своя автор, написано е винаги с изумителна професионална техника, смело новаторски и ярко национално. В неговите огромни многопланови платна са обрисувани най-големи събития, но най-важното в тях е, че в събитията централно място заема човекът. Под вдъхновеното перо на композитора са излезли произведения от всички области на музиката - от песента до симфонията и ораторията и от инструменталната миниатюра до балета и операта. Все пак Дмитрий Шостакович проявява най-голяма привързаност към симфонията, в която неговото дело е недостижимо; той заслужено си е извоювал името на най-големия симфоник на XX век, създал 15 величествени симфонични творби.
Из „Книга за операта", Любомир Сагаев

"Размерът на таланта на този руски гений е толкова необятен, че по-правилно би било да се отнасяме към неговото творчество като към уникално явление на световното изкуство, което все по-пълно ще се разбира от нашето и следващи поколения. В този смисъл той стои в един ред с такива творци като Данте, Шекспир, Леонардо да Винчи, Бах, Бетовен, Шопен, Айнщайн."

dimitri shostakovich 2  dimitri shostakovich 3

Мелодията, това е мисъл, това е движение, това е душата на музикалното произведение.

Истинската музика може да изразява само хуманни чувства, само напредничави хуманни идеи.

Любителите и познавачите на музиката не се раждат такива, а се изграждат.

За да заобичаш музиката е нужно преди всичко да я слушаш.

Пучини е написал чудесни опери, но ужасна музика.

Без творческо търсене няма оригинално изкуство.

Обичайте и изучавайте великото изкуство на музиката. То ще открие пред вас цял свят на възвишени чувства, страсти, мисли. То ще ви обогати духовно. Благодарение на музиката ще откриете в себе си нови, непознати преди за вас сили. Ще видите живота в нови цветове и тонове.

André Rieu - The Second Waltz (Shostakovich)

Снимки ~ npg.org.uk, hs.fi, quotationof.com