Jeremy Irons 1

Гласът му е като стара мелодия, която отвежда отвъд времето. Осанката му – аристократична. Затова и атмосферата на сериала „Борджиите" му пасва като кадифена ръкавица. Той може да бъде злодей, когато се изправя срещу Брус Уилис в „Умирай трудно 3", но публиката го обожава заради деликатното, благородното, почти изящното в този изключителен актьор. „Лолита", „Мисията", „Къщата на духовете", „Да бъдеш Джулия", „Открадната красота", „Венецианският търговец", „Смъртоносна връзка", „Обрат на съдбата", „Щети", „Кафка", „Китайска кутия", „Желязната маска", „Небесно царство", „Казанова".
На 67 години Джеръми Айрънс живее със съпругата си Шиниъд в петвековен замък в Ирландия – старомодно и очарователно. Това не му пречи да препуска бясно със своето „Дукати", което нарича „Ферари на две колела". За работата и живота, споделено от големия английски актьор.

Jeremy Irons 3 Jeremy Irons 4Jeremy Irons 2

Да бъдеш актьор е много по-просто, отколкото да живееш обичаен живот. Знаеш накъде води сценария, но не знаеш накъде ще те отведе живота.

Лесно е да си харизматичен, когато около теб е пълно с гримьори, стилисти, осветители и режисьор, който избира само най-добрите дубли.

Искам да живея в свят, в който мога да бъда самия себе си, да правя онова, което желая, където аз не преча на другите и никой не пречи на мен.

Киноиндустрията в Холивуд отдавна се дирижира от агенти и счетоводители и нещата са много прости – всеки актьор е въведен в компютъра им под определен номер. Те поглеждат в графата „Джеръми Айрънс", а там е написано колко са заработили последните ми пет филма. Да предположим, че е нужно да се заснеме филм с бюджет 20 милиона долара, което e сравнително малко. И ако по техни сметки Джеръми трябва да получи 9 милиона, а режисьорът 5 милиона, то всичко останало ще иде за главна женска роля. Ето така в днешно време се провеждат кастингите.

Никога не съм доволен от работа си. Мисля, че мига в който почувствам удовлетворение, това за мен ще бъде краят.

Актьорът притежава едно огромно преимущество пред повечето хора – той умее да сравнява и противопоставя. Работа му го учи на това.

Камерата харесва очи, които са живели и разказват история.

Много е лесно да нараниш емоционален човек с думи. А актьорите, да, те са твърде емоционални.

Имам дневник, в който си записвам някои мисли. Нужни са ми, за да ми напомнят кой съм. Ето една от тях – „За да живееш извън закона, трябва да си благочестив човек". Аз наистина не обичам законите. Но съм сигурен, че дори да не ги обича, човек трябва да се подчинява на законите вътре в себе си, да спазва своя код на честта. И нито едното, нито другото не означава, че има право да нарушава спокойствието на другите.

Харесвам неочакваните малки радости, а времето в Ирландия понякога подхвърля такива. Харесва ми просто да се събудя сутрин и да видя през прозореца, че денят е ясен и хубав. Тук в Ирландия, това е рядко удоволствие.

Разкошът за мен – това е възможността да получа нещо, което не мога да си позволя за постоянно, нещо, с което не мога да свикна, но което не преставам да желая.

Не обичам новите нещи, не обичам градовете. Аз съм истински селянин.
Понякога, когато попадна в някой мегаполис съм потресен от мащабите на мястото, от това, че хората мечтаят толкова смело.

Аз съм невероятен късметлия и смятам, че е защото твърде рано разбрах, от какво имам нужда. И винаги съм се стремил към онова, което е наистина ценно. Смятам, че е погрешно да се стремиш към неща, чиято стойност е съмнителна – към слава, богатство или победа. Макар че, победите биха могли да са доста вълнуващи.

Нужно е колкото се може по-рано да приемеш мисълта, че хората съвсем не са длъжни да се съгласяват с теб. Дори не са длъжни да те слушат.

Аз съм твърде сложен човек, моята жена също е достатъчно сложна. Не ни е лесно да живеем заедно, но всеки път, когато преодоляваш противоречията, връзката става по-здрава.

Моите ръце – моите ръце ми служат прекрасно. Те са добри работници, справят се доста добре в градината, помалко свирят на пиано и не много на китара.

Не вярвам в усилената работа. Ако нещо е трудно, оставете го. Нека то самò дойде при вас, нека се случи...

Jeremy Irons 5

Снимки ~ flickeringmyth.com, fansshare.com, blackocean.ch, jeremyirons.net