Най-скъпите стихове в Руската история

"... След погребението му прерових целия дом в търсене на този лист. Знаех, че той не може да го е изхвърлил. И го намерих. Сега го пазя като най-скъп спомен за него”. - Марина Влади в свое интервю

Месец преди смъртта си, на 11 юни 1980 година, знаменитият Висоцки пише своето последно стихотворение - върху двете страни на бланка на парижка туристическа агенция. Думите му и най-скъпият спомен на Марина Влади  бяха оценени на 200 000 евро по време на аукциона Drouot и смениха своя притежател. Влади предложи и посмъртната маска на руския бард и се раздели с нея за 55 000 евро.
Да, любовта минава, думите остават някъде в миналато, чувствата изстиват, всичко става на прах. Вдигна се много шум относно постъпката на Марина Влади, зачудиха се хората, от какво е направено сърцето й – от лед ли? Навярно пък желае да забрави, да се оттърве от миналото? Или спешна нужда от пари е провокирала този търг? Както беше написал един коментиращ – „Това е животът, няма как да избягаш от него...”.

Френската столица се готви за аукциона, устроен от актрисата Марина Влади повече от месец. Нито терористичните атаки, нито други тревожни събития попречиха на това. Ръкописът ва Висоцки се превърна в най-скъпата сред личните вещи на 77-годишната Влади.

В залата за наддаване присъстваха повече от 200 души, в същото време клиенти наддаваха по интернет. Най-ожесточеното сражение се е развихри именно за последните стихове на Висоцки. Уралският бизнесмен Андрей Гавриловский, който понастоящем живее във Франция стана техен притежател и плати за това 200 000 евро.

Това са най-скъпите стихове в нашата история. Специално проверих това, в Русия няма нито един ръкописен артефакт на такава цена. Толкова не струват нито писмата на Петър I, нито стиховете на Пушкин”, сподели Гавриловский.

Стихотворението на Висоцки ще присъства в колекцията на Музея „Висоцки” в Екатерининбург по време на важните чествания – дните на рождението и смъртта на поета. Освен със безценните стихове, Андрей Гавриловский се сдоби и със фотографии на барда, а сумата, която плати за любовта си към творчеството на Висоцки е 365 000 евро.

Бизнесменът сподели: „Разбираемо е, че Влади не е тръгнала да се разделя с всичко това заради добър живот. Тя е на 77 години, има три деца, на които помага. А животът в Париж е скъп. Но мисля, че не е справедливо да я обвиняват в меркантилност. Тя безвъзмездно дари на Държавния архив на Русия колекция с писма, фотографии и вещи на Висоцки. Когато след аукциона разговарях с Никита Висоцки /син на поета/, той ми каза – „Ако още беше тук, татко щеше да ти благодари. Защото с тези пари, ти помагаш на неговия най-близък човек – Марина”.

Аукционът направи Марина Влади по-богата с над 600 000 евро. Самата тя продължава да работи и да се снима в киното и телевизията. Организаторите на търга съобщиха, че причината мадам Влади да пожелае да се раздели с толкова лични вещи е решението й да продаде семейното имение, недалеч от Париж и да се устрои в нов дом във френската столица. Всички ненужни вещи от стария й дом са били изложени на търг.

Висоцки все пак остава в Русия.

 

И снизу лед, и сверху...

И снизу лед, и сверху. Маюсь между.
Пробить ли верх иль пробуравить низ?
Конечно, всплыть и не терять надежду,
А там — за дело, в ожиданьи виз.

Лед надо мною, надломись и тресни!
Я весь в поту, как пахарь от сохи.
Вернусь к тебе, как корабли из песни,
Все помня, даже старые стихи.

Мне меньше полувека — сорок с лишним,
Я жив, двенадцать лет тобой и господом храним.
Мне есть что спеть, представ перед всевышним,
Мне есть чем оправдаться перед ним.

Владимир Высоцкий, 1980

Отгоре лед, отдолу... 

Отгоре лед, отдолу... Сам се мая...
Да се издигна ли или да задълбая?
О, да - изплувай, не губи надежда,
и пак да чакам визи се нареждам.

О, лед дебел, пропукай се отгоре!
Аз цял съм в пот - орач над плуг надвесен.
При теб ще се завърна като кораб -
не съм забравил старата си песен.

Аз още съм четирийсетгодишен -
дванадесет от тях бдя ти над мен. И Бог.
Да пея съм готов пред съд всевишен,
и да се оправдая знам с какво.

Превод Светлозар Ковачев

 

По материал на Кulturologia.ru
Снимки ~ Кulturologia.ru, liveinternet.ru, zlaya-panda.ru, vwmin.org