Голямата любов е най-красивото от всички разочарования за един творец, защото той не намира думи да я изрази ~ Чарли ЧАПЛИН

(Charlie Chaplin, 1925)

Светът ми даде най-доброто, което имаше, и малко от най-лошото. Каквито и да са били превратностите на съдбата в моя живот, мисля, че щастието и нещастието връхлитат случайно като облаци през лятото. След като разбрах това, неприятностите никога не ме смущаваха много, а хубавите неща ми носят приятна изненада. Аз нямам определен план за живота, нямам жизнена философия – независимо дали сме мъдри или глупци, всички трябва да се борим с живота. Аз съм непоследователен – понякога малки неща ме дразнят, а катастрофите ме оставят равнодушен.

И все пак, сега животът ми е по-вълнуващ от всякога. Здрав съм, все още мога да творя и имам планове да снимам още филми... Продължавам да бъда много амбициозен – никога не бих могъл да се примиря с бездействието. Има много неща, които бих искал да направя – освен някои недовършени филмови сценарии, бих искал да напиша една пиеса и една опера – ако времето ми позволи.

Шопенхауер казва, че щастието е негативно състояние, но аз не съм съгласен с него. През последните 20 години аз разбрах какво е щастие. Имах щастието да се оженя за прекрасна жена. Бих искал да пиша повече по този въпрос, но става дума за любов, а голямата любов е най-красивото от всички разочарования за един творец, защото той не намира думи да я изрази. В живота ми с Уна непрестанно и наново откривам дълбочината и красотата на нейния характер. Дори когато тя върви пред мен по тесните улички на Веве и наблюдавам непрестореното й достойнство, изящната й стройна малка фигура, прибраната й тъмна коса, по която личат няколко сребърни нишки, в мен внезапно прелива вълна от любов и възхищение от всичко, което тя представлява, а в гърлото ми засяда буца.

Сред цялото това щастие, аз понякога сядам на терасата при залез-слънце, гледам през широката зелена морава към езерото в далечината, а зад него – към спокойните планини и в това настроение не мисля за нищо и поглъщам прекрасната им ведрина.

Чарли Чаплин

(Charlie Chaplin, Oona O'neill, Geraldine and Michael. Chaplin House in Beverly Hills, 1948)

От „Моята автобиография”, Чарлс Чаплин
Снимки: wikimedia.org, wikinewforum.com

15393 Преглеждания