Да отгледаш гений | Историята на Томас Едисон

„Най-верният път към успеха – винаги да опиташ още веднъж.” ~ Томас Едисон

 

За своите успехи изобретателят на електрическата крушка е задължен на своята майка Нанси. Ето историята, която показва защо това е така:

Веднъж младият Том се върнал от училище и предал на майка си писмо от своя учител. Разплакала се майка му, развълнувала се и през сълзи започнала да чете писмото на глас пред сина си:

Вашият син е гений. Това училище е твърде тясно за него, тук няма учители, които да могат да му предадат нови знания. Затова ви моля, учете го вие самата”.

Много години след смъртта на майка си, по времето когато Едисон се бил прославил като един от най-великите изобретатели в света, той подреждал семейния архив и открил това старо писмо. Отворил го и не повярвал на очите си. Вътре било написано:

Вашият син е умствено изостанал. Ние не можем повече да го учим в нашето училище заедно с останалите деца. Затова ви препоръчваме да го учите самостоятелно у дома”.

Едисон останал вцепенен от прочетеното. А после написал в своя дневник:

Томас Алва Едисон бил умствено изостанало дете. Благодарение на героичните усилия на своята майка, той станал един от най-великите гении на своето време”.

Ценете своите майки. Само те ви обичат такива, каквито сте и вярват във вас, независимо от всичко.  

Източник ~ lifter.com.ua
Снимки ~ en.wikipedia.org, toledoblade.com, toledoblade.com

45481 Преглеждания