Учените от Университета в Оукланд се притесняват за вас

Да останете приятели със своите бивши любими – това може да е доста трудно. А налага ли се изобщо? Да сте в топли отношения с онези, които доскоро са топлили леглото ви е не просто гротеска. Повече е. Вероятността да сте психопати или още по-зле – обладани от висш нарцисизъм, съвсем не е преувеличена.

Тестовете за психопати отдавна са надскочили традиционните въпроси относно емпатията към останалите или доколко живеем в изолация. Новите изследвания ни препращат към ситуации, в които оставаме в близки приятелски отношения със своите бивши любими.

Проучване на департамента по психология на Университета в Оукланд изследва мотивацията на хората, които избират приятелството със старата си любов. Сондиране на мнението на 861 души и въпросите относно тяхното решение, представят седем основни причини – възможността все още да правят секс, обмяна на различни блага – статус, пари, ласки, и не на последно място – чувството за едно безкрайно доверие. Да се чуди човек, къде е било то преди раздялата.

За съжаление на всеки, заобиколен от свита бивши приятели, които са били и негови любовници, дължим следната информация - онези, които намират сексуални и практични причини да поддържат подобна близост, са хора с психопатология на личността.

Накратко – те просто желаят да спечелят още повече след края на връзката.

Тъмната личност с психопатични наклонности е склонна да избира приятелите си за стратегически цели. Стойността на техните приятелства стъпва върху ползата, която извлича от тях, а не върху морала. Доста практично, твърде несправедливо. Когато първичните инстинкти водят парада, а мястото за разтуха е гостоприемно – тъмната личност тържествува.  

Ако сте в подобна ситуация, замислете се, от коя страна на барикадата се  намирате и какви са вашите мотиви за поддържане на топли връзки със студени личности. Възможно е пък, и вие самите да сте такива.

 

По материал на:  Konbini.com
Снимки: theredlist.com