Езоп нямал собствени деца, но обикнал и осиновил един знатен юноша и положил много грижи за неговото възпитание. Юношата му се отблагодарил с клевета, за която Езоп бил хвърлен в затвора и едва не бил убит.  Когато излязъл от затвора, Езоп му дал следните наставления:

(Aesop by Johann Michael Wittmer II)

"Сине мой Хелий, изслушай думите ми, въпреки че ти и по-рано си се възпитавал на тях, и ги съхрани в сърцето си като поверено ти съкровище.

1.  Почитай боговете по подходящ начин, а след тях и царя, тъй като царската и божествената власт са равни.

2.  Зачитай наставника си наравно с родителите.  Родителите ти ги е дала природата, а наставникът те обича доброволно, и затова ти следва да си му двойно благодарен.

3.  Ежедневната ти храна да бъде добра и достатъчна, за да имаш здраве и сили за всяка работа.

4.  Когато си в царския двор, всичко чуто запази в себе си, за да не ти се случи да загинеш преждевременно.

5.  С жена си бъди добър, за да не й се прииска да опита и друг мъж. Лекомислени са жените, но с ласкателство можеш да ги удържиш от грешки.

6.  Когато си пийнал, не се хвали с много ученост.  Твоите хвалби ще бъдат неуместни и ще те осмеят.  Езика си дръж вързан.

7.  Ако на някого му върви, не му завиждай, а се зарадвай заедно с него, и неговата сполука ще бъде и твоя.  А който завижда, той вреди на себе си.

8.  Грижи се за робите си, отделяй им от своето богатство.  Нека не само да ти се покоряват като на господар, но и да те почитат като свой благодетел.

9.  Владей се.

10.  Не се срамувай да се учиш и в зряла възраст.  По-добре да се научиш късно, отколкото никога.

11.  Не се разкривай пред жена си и не споделяй с нея тайните си.  В съпружеския живот жената е твой противник, вечно във всеоръжие и непрестанно замисля как да те подчини.

12.  Живей с това, което печелиш, а днешния излишък спестявай за утре.  По-добре е богатството ти да остане на враговете, отколкото самият ти да си принуден да просиш.

13.  С тези, с които работиш, бъди сговорчив и учтив.  Нали дори и кучето, ако е ласкаво и върти опашка, го галят, а ако хапе ¬го бият.

14.  Старай се към придобиване на разум, а не на богатство.  Богатството може да загубиш, а разумът ти винаги си е при тебе.

15.  При успех не бъди злопаметен.  Отнеси се към недоброжелателите си доброжелателно, и те ще се разкаят, като видят колко несправедливо са те обиждали.

16.  Ако можеш да направиш добро, не отлагай.  Действай и помни, че съдбата е променлива.

17.  Сплетника и дърдоркото, дори ако ти е брат, гони надалече. Той дърдори и те разпитва не от добри чувства, а за да разкрие твоите мисли и постъпки и да ги използва.

18.  На многото пари не се радвай много, а ако имаш малко - не скърби."

Така казал Езоп и се разделил с младежа.  Но Хелий толкова се разкайвал за безчестната си постъпка, че престанал да се храни и починал.

(Portrait of Aesop by Velázquez, Prado,1639-41)