Математика е това, което руснаците препродават на китайците в американските университети | Сергей КАПИЦА

Учен, физик, просветител, телевизионен водещ. Сергей Капица е син на  Нобеловият лауреат по физика Пьотър Капица, а животът му е доказателство, че кръвта вода не става. Той е създател на феноменологичния математически модел на хиперболичния растеж на числеността на населението на Земята, автор е на 4 монографии, 14 изобретения и е един от основоположниците на клиодинамиката – дисциплина, която съчетава историческата макросоциология, икономическата история, математичното моделиране на дългосрочните социални процеси и анализът на историческите данни. В продължение на 40 години, Сергей Капица е водещ на научно-популярната телевизионна програма „Очевидно – невероятно”.
Блестящ учен с чувство за хумор, който може да си позволи остри и справедливи изказвания относно науката, живота и обществото, които споделяме с вас.


(14 февруари 1928 г. – 14 август 2012 г.)

Аз съм руски православен атеист.

Знаете ли, кое е главното ми различие с църквата? Аз мисля, че човек е създал Бог, а тя  обратното.

Най-голямото чудо  това, че живеем.

Роден съм в Англия, баща ми работеше в Кеймбридж. У дома говорехме на руски. Ако мама минеше на английски, ние с брат ми знаехме – идва скандал. Майка ми никога не е ходила на работа – цялото й внимание беше посветено на баща ни и семейството.

Ако се правите на умник пред хората – те няма да ви простят това. Но ако говорите с тях сериозно и те не ви разбират – ще ви простят.

Имам всичко необходимо – дача в планината, апартамент в Москва, автомобил и компютър. Нищо повече не ми трябва, освен идеи.

Телевизията, това най-могъщо средство за взаимодействие между хората, днес се намира в ръцете на онези, които напълно безотговорно се отнасят към своята роля в обществото.  

Не компютърът унищожава човека, а Интернет. Забележителният руски психолог Алексей Леонтиев през 1965 г. каза следното: „Богатата информация води до обедняване на душата”. Тези думи трябва да бъдат изписани на всеки сайт.

Големите личности не допускат хората близо до себе си. Рихтер беше такъв, баща ми - също. Те ценяха себе си и своето време.

Отговорността е понятие, което днес практически не съществува.

Да се събере стадо от овце е лесно, трудно е да се събере стадо от котки.

Да ръководиш – това означава да не пречиш на добрите хора да работят.

Само противоречието стимулира развитието на науката. Това трябва да се подчертава, а не да се замазва.

Неразбирането на едни или други неща не означава наличие на Бог.

Културата трябва да се насажда! Даже със сила. Иначе всички нас ни чака крах.

Преди да действате, трябва да разберете.

Костюмът дисциплинира мъжа, вътрешно го организира. Някога водещите на Би Би Си четяха новините в смокинг и вечерни рокли, макар хората да не ги виждаха.

В жената може да те отблъсне вулгарността. Понякога пък тя привлича…, иди че разбери.

(Сергей Капица и неговата съпруга Татяна Дамир)

Ако вместо милиардите, които се харчеха за въоръжаване, се даваха милиони за образование и здравеопазване, то за тероризъм нямаше да има място.

Никъде не съм виждал по-мачкани мъже, отколкото в Америка. Те са в доста застрашена позиция, агресивният феминизъм ги съсипва.

Ако всичко се подчинява на парите, то само те и ще останат – няма да се превърнат нито в шедьовър, нито в откритие.

Историята дълго време е била „прилагателна” наука – нея дълго време са я натъкмявали според гледната точка на този или онзи управляващ.

 

Снимки: Научная Россия, Вечерняя Москва, Полит.Про, LiveInternet, rusrep.ru

9884 Преглеждания