Политик, кандидат на икономическите науки, писател и просто красива жена. Ирина Хакамада умее да достига до своята многобройна публика с доброжелателен тон, който много подхожда на елегантния й външен вид. Дъщеря на японски комунист, емигрирал по политически причини в СССР, и руска учителка, Ирина е популярна със своите многобройни научни статии и публикации във водещи руски медии. От 2012 година е член на Съвета по развитите на гражданското общество и правата на човека при Президента на Руската федерация. Споделяме част от нейните послания, включени в книгите й „Success в Большом городе”, „Sex в большой политике” и „Дао жизни. Мастер-класс от убежденного индивидуалиста”.

Всичко, което жената прави е незабележимо. Забележимо става тогава, когато тя спре да го прави.

Идеално правият гръб осигурява спокойно изражение на лицето.

Има периоди, когато нищо не се случва. Не се страхувайте от тях. Тишината – тя е удивителна, защото тогава започвате да вървите към себе си.

Ако мъжът не желае да се промени, вие имате избор – да живеете с него, такъв, какъвто е той, или да сте сама без него. Ако не можете да решите, значи зле чувате себе си, и проблемът е у вас, а не у него.

Какво отличава жените от мъжете? Мъжете гледат на този свят с очите си. Те строят кариера, имат си любими играчки – коли, компютри. При тях има и определено място за жените. В същото време, жената не гледа на света с очите си. Тя гледа очите на мъжа. И цял живот се чуди, как да му доказва какво ли не, с идеята: „В нищо не съм по-лоша”. А после се оплаква, че всичко лежи на нейните плещи.

Лидерството не е еднократна акция. Лидерството е начин на живот.

Чух със собствените си уши Далай Лама да казва: „Колкото и удобно да седите, в един миг кракът ви ще се схване. Трябва да промените позата си”. Мисля, че и в живота е така. Промените са прекрасни, защото иначе ще се схванете – и тялото, и душата ви. Затова, променяйте се.

Най-хубавото, което можем да дадем на децата си, е да ги научим да обичат себе си.

Ако не виждате решение, това не значи, че наистина няма такова, а че вие нямате сили да го чуете.

Звучи наистина банално, но когато някой стигне до върха, настина му се иска да умре. Дали от самота, дали защото няма към какво повече да се стреми…

Съдбата е като лъв. Ако се боите, тя ще ви нападне, ако пък не ви е страх, ще свърне натам, където вие искате.

Източник: splash.project-splash.com
Снимки: dz-online.ru, InKazan