The Chesterfield Portrait of William Shakespeare (1564-1616)

В градината на Шекспировата къща в Стратфорд на Ейвън са били намерени тръбички за пушене с остатъци от марихуана и листа на кока. Това откритие било направено чрез специален газов анализ, проведен от учени с разрешение на Шекспировия институт. А утвърждава ли то подозрението, че великият драматург е писал пиесите си под въздействие на наркотични средства?

Екип от учени под ръководството на палеонтолога от ЮАР Франсис Тъкър, анализирал фрагменти от тръбичките за пушене на Шекспир. В 8 от 24 такива били открити остатъци от марихуана, а в две – следи от листа на кока. В останалите имало тютюн. Газовата техника (масспектрометрия) е много чувствителна към остатъците на веществата, дори в този случай, когато са изминали малко повече от 400 години. Резултатите от това изследване са публикувани в списание „South African Journal of Science”.

В какво се състои всъщност сензационното откритие? По-рано било известно, че през XVII в. са се употребявали няколко вида тютюн, но доказателства за присъствието на марихуана и кокаин не е имало. Химическият анализ, в резултат на който в двете тръбички за пушене били открити следи от кока, позволили на учените да направят извода, че употребата на това наркотично вещество било разпространено в Англия още през XVII в.

Предполага се, че листата на коката са били внесени от Перу в Англия от Франсис Дрейк, а през Елизабетинската епоха пушели марихуана и листа на кока, подобно на тютюн. В един от сонетите си, Шекспир споменава бурен, стимулиращ творческата енергия, което се явява потвърждение на този факт.

Скандалното разкритие на учените провокира голямо негодувание сред многобройните почитатели на Шекспировото творчество. Все пак, остатъците от марихуана и кока не са категорично доказателство за това, че гениалният драматург е създавал своите произведения под въздействието на наркотични вещества. Но е откритие, което с голяма точност пресъздава историческата картина на епохата, в която е живял Шекспир.

Достоверните исторически сведения за драматурга, така или иначе, са твърде оскъдни, затова около личността на Шекспир винаги са се раждали толкова легенди и мистерии. В това число и версията, че Шекспир не е автор на своите пиеси. Ние не вярваме в тях и продължаваме да боготворим най-великия драматург на всички времена.

Източник: kulturologia.ru
Изображение(заглавно): The Cobbe portrait of William Shakespeare (1564-1616), c1610