Дядо ДОБРИ ♥ Светецът от Байлово

Роден на 20 юли 1914 г.

Дядо Добри Добрев - родолюбец, аскет, отшелник, безсребреник, божий странник, пътник от миналото, наричан още Светецът от Байлово и Тихият ангел. 

Това лято дядо Добри ще навърши 103 години, а добротата, вярата и човещината му, ще пребъдат във вечността. Десетилетия наред дядо Добри събираше пари за възстановяване на храмове из цяла България. Не се страхуваше от студа и от лошо време, не се безпокоеше, че ще остане гладен, не се сърдеше на безучастните към делото му люде. С преклонение целуваше детската ръчичка, дарила пари за святото дело и беше готов да поговори за Бога с всеки срещнат.

Дядо Добри вярваше, че да дариш за храм, означава да дариш за сътворяването на едно по-благочестиво бъдеще. На това дело той посвети дългия си живот, без да търси благодарност и признание.

Миналата пролет, живият светец от село Байлово се оттегли в Кремиковския манастир. Дядо Добри взе решение това да бъде и мястото, където да дочака сетния си час. Протойерей Серафим Янев, и.д. игумен на Кремиковския манастир сподели: "В стаята му няма нищо друго освен иконостасчето, една печка и спи на земята - на черга. Всички, които са в манастира. се грижат за него. Има си хора, които почистват стаята му, помагат му в ежедневните нужди, като го развеждат в манастира и църквата... Аз мисля, че този човек ни е даден на всички, за да ни покаже, че има нещо много по-важно и по-ценно отколкото са материалните неща, които гоним в живота си."

Дядо Добри ни призовава да не преставаме да вървим по стъпките Господни, изпълнявайки Неговите заповеди, защото само това е начинът да спасим душите си. Това ще прави и самият той, чакайки най-важната среща в своя живот - тази с небесния си Отец.

Светите мисии

През последните години дядо Добри най-често отиваше в храма "Св. Александър Невски" и черквата "Св. Седмочисленици" в София. Там той събираше парите, нужни за реставрацията на Байловската черква "Св. Кирил и Методий" - 10 000 лева. Направил е дарения за обновяването на черквите в Калофер и Поибрене. Общо 25 000 лева е предал старецът за реставрацията на Елешнишкия манастир и на църквата в Горно Камарци. Най-внушителното дарение обаче е за храм-паметника “Св. Александър Невски”. Сумата от над 35 000 лева дядо Добри събирал години наред, за да отиде в най-големия православен храм у нас.

"Дядо Добри е човек, който събира добродетели, бере и събира плодове за вечния живот", обобщава секретарят на настоятелството на "Ал. Невски". Изброените дарения са само част от известните. Останалите са достояние на онзи, за чиято прослава се събират.

Честит бъди, дядо ДОБРИ!  Благодарим ти за доброто!

Използвани са материали от: saintdobry.com и news.bnt.bg
Снимки: saintdobry.com, Хаштаг-BG

9710 Преглеждания