Може ли човек да се утеши с природата? Да, може ~ Николай ХАЙТОВ

В книгата си "Бодливата роза" Хайтов предупреждава, че ако хората продължават така варварски да се отнася към природата, последствията ще бъдат непоправими. За природата са и неговите красиви мисли, споделени в интервю през 1986 г.

Може ли човек да се утеши с природата? Да, може. Природата не може да замести онова, което сме изгубили - скъп приятел, или близък, но съм забелязал, че хората, които имат духовна връзка с природата, могат да надживеят загубата по-лесно. Човек търси на нещо да се опре, търси някакво убежище или философия, за да превъзмогне болката. Аз мисля, че природата може да му помогне. Твърдя това, защото имам предвид много примери, наблюдавал съм много хора, които са успели да преодолеят голяма мъка и голямо нещастие с едно философско отношение към нещата, с онова, което са могли да извлекат от природата като духовна сила. В това съм сигурен. Това нещо съм го почувствал най-осезателно, когато писах книгата си “Бодливата роза”. Природата е била винаги моя същност, защото аз съм израсъл сред нея.

… Моята обич към гората, към природата се е формирала още в детството - може би съвсем несъзнателно. Аз съм бродил по цели дни в гората. Това ми е било средата, това ми е била люлката. След това заминах да следвам лесоинженерство, но и тогава още не си давах сметка колко дълбока връзка има всичко с неосъзнатата ми любов към природата. Това стана много по-късно. По горите аз бях осем години. Бродих по хубави места, красиви планини. Трябва да си без очи, за да не ги видиш, да не ахнеш, дето се казва - да ти се облажи сърцето. То са такива красоти, такива изгреви, залези, пилета пеят, то е като черква, като храм, като катедрала. Така у мен се изгради едно вече съвсем осъзнато отношение към природата. И без нея не мога да мина. Ако не си отида на село за шест месеца поне, не мога. Да погледам канарите, горите, да послушам вятъра, да видя небе със звезди. Вечно има мъгла, облаци, пушеци. Много голямо влияние за моето отношение към природата изигра собствения ми опит.

Из интервю с Николай Хайтов за в-к „Септемвриец” (Долна Митрополия), 1986 г.

Снимка: Жени Божилова и Николай Хайтов на сватбено пътешествие из Родопите, 17 септември 1961 г. "Избрахме картофената нива, върху която да построим малка къща!"- glasove.com

6501 Преглеждания