Възрастта на щастието

Приемам целия си живот за приключение. Навярно защото никога не съм се старала да постигна нещо по-особено. Просто ми харесва да правя това, което правя, с хората, с които животът ме е събрал. Знаете ли, неотдавна намерих своите детски дневници и сред тях, писмо, които съм адресирала до 80-годишното си Аз. Писала съм го, когато съм била на 15. Там пише: „Скъпа моя, надявам се, да си изживяла този дълъг живот, заобиколена от чудесни кучета и прекрасни приятели”. Е, точно така живея днес. Далеч от своите лондонски и холивудски дела, на север в Шотландия, на морето. Имам 4 кучета, кокошки, градина с моркови, които са вечно изядени от някаква зелена въшка, и само прекрасни хора около себе си.

Да, произхождам от аристократичен род, но моите родители бяха достатъчно мъдри, за да удовлетворят децата си така, че да бъдем щастливи. Днешното възпитание и образование са по-скоро изпитание и наказание. Затова самата аз създадох училище, основано на Валдорфската педагогика. То възпитава човеци, а не членове на съобществото. Социално отговорни личности, а не безмозъчни фундаменталисти. Да бъдеш човек е по-важно, от това да продължаваш традициите – вярвам в това. Докато бях дете, семейството ми смяташе, че аз ще завърша Кеймбридж и ще се омъжа за херцог. Но в Кеймбридж аз постъпих, за да уча политология и английска филология едва след като 2 години работих като доброволка в Африка – бях учителка. След Кеймбридж не се омъжих за херцог. Никой не ме наказа за това. Моят баща, разбира се, има титлата „пер” и е бивш лорд-наместник на графство Беркшир. Но по-важното е, че той е военен, генерал-майор, а почти всички мъже в нашия род, от всяко поколение, имат военни чинове. Тримата мои братя завършиха военната школа на баща ми и дядо ми. А аз, момичето – от мен се очакваше просто едно мързеливо движение – да стана херцогиня. Е, когато това не се случи, семейната ми ставка бе отменена.

С годините все по-силно чувствам връзката с родителите си, със семейството си, с всички поколения от моя войнствен шотландски клан. Преди години по-скоро отричах тази връзка. Но това съм аз. Сама за себе си съм била отговорна и никога не съм се предавала.

Знаете ли, снимах филма „Само любовниците остават живи”, филм за онези, които живеят вечно – вампирите. В същото време моята майка умираше. Аз снимах 3 дни, качвах се на самолета и отивах в Шотландия, после пак 5 дни снимки, после пак в Шотландия… Видях, как мама умираше, и нищо не можех да сторя. Не за да оживее, не… Просто, за да спра ада на мъките, през които минаваше. Хубаво е да желаеш дълголетие на по-възрастните хора, когато си млад и в силата си. Но дълбоката старост – тя е тежест, понякога непоносима. Гледах мама и си мислех – каква полиция на смъртта да извикам, за да се избави от тези непоносими страдания? А после разбрах – в мен говореше дивата шотландска кръв, моят клан, който предпочиташе бързата смърт на бойното поле. И точно тогава почувствах силата на гените у себе си.

Laurence Olivier and Tilda Swinton in War Requiem, 1989

Derek Jarman and Tilda Swinton in Aria, 1987

Jody Graber and Tilda Swinton in Edward II, 1991

Brad Pitt and Tilda Swinton in The Curious Case of Benjamin Button, 2008

Ewen Bremner, Chris Evans, Octavia Spencer, and Tilda Swinton in Snowpiercer, 2013

Tilda Swinton and Jasper Newell in We Need to Talk About Kevin, 2011

Tilda Swinton and Mattia Zaccaro in Io sono l'amore, 2009

Tilda Swinton in Michael Clayton, 2007

Keanu Reeves and Tilda Swinton in Constantine, 2005

Tilda Swinton in The Grand Budapest Hotel, 2014

Tilda Swinton and Skandar Keynes in The Chronicles of Narnia- The Lion, the Witch and the Wardrobe, 2005

Chiwetel Ejiofor and Tilda Swinton in Doctor Strange, 2016

Tilda Swinton in Only Lovers Left Alive, 2013

Tilda Swinton and Tom Hiddleston in Only Lovers Left Alive, 2013


Bill Murray, Bruce Willis, Frances McDormand, Edward Norton, and Tilda Swinton in Moonrise Kingdom, 2012

Източник: theageofhappiness.com
Снимки: imdb.com, wallsdesk.com