В Столична библиотека се открива изложба с непоказвани досега фотографии на писателя от Далечния Изток на Русия

На 15-и ноември българските читатели ще могат да се срещнат с две от най-важните творби в творческия път на Йордан Радичков. От 18:30 часа театралната зала на Столична библиотека ще бъде представен осми том от „Йордан Радичков. Събрани съчинения“, който съдържа в себе си добре забравения му пътепис от Сибир от 1967 година „Неосветените дворове“, както и любопитен разказ за пътуването му до Швеция от 1980 г. „Малка северна сага“.

Представянето на осмия том ще бъде придружено от изложба с непоказвани досега фотографии от пътешествието на писателя до една от най-суровите области на Земята. Черно-белите снимки разказват за срещите му с еленовъди, якути, сребърната лисица, снежната пустош и тайгата. Благодарение на фотографа Александър Сертев снимките са възстановени от тежко увредените ленти и ще намерят своя нов живот в едноименната изложба „Неосветените дворове“.

„Неосветените дворове“ е първият пътепис на Йордан Радичков. Книгата разказва за пътуванията му из сибирските земи през 1967 година, когато писателят прекарва повече от четири месеца в изследване на различни кътчета – от най-развитите индустриалнорегиони, до безлюдни места, за да се стигне до срещата му със сибирски шаман. Тази среща оставя трайна следа в творчеството на Радичков и авторът сам често пъти се връща към думите на шамана:

Бог е един, каза шаманът, кръстосал ръце на гърдите си. Бог е един, религиите са различни; може и да го има, може и да го няма – не трябва да говорим. Трябва така живеем, все едно, че има бог. И ако не вярваме в него,  да бъдем честни – е, това е вече самият бог. Вярата е като кладенеца, различни хора пият от нея, а водата в кладенеца винаги си остава една и съща.“  
(Откъс от „Неосветените дворове“)

В настоящото издание на том номер осем, българският читател  за първи път ще се запознае и с бележките на автора, които той си е водил по време на пътуванията. Това е един вълнуващ и нередактиран текст, който само в няколко страници чертае цялата книга и представя живите и неподправени впечатления на Радичков от комплексния и суров живот из сибирските земи.

След успеха на „Неосветените дворове“ и множество преводи, книгата е забелязана и от критиците в Швеция. Специалистите там са толкова развълнувани от историята за Сибир, че канят Радичков да попътува из Скандинавието и да напише друг пътепис за техните земи.

Така през 1980 г. на бял свят се появява „Малка северна сага“. Книгата разказва за впечатленията на автора отпътуванията му до Швеция през различни сезони и по различни поводи – от най-дългия ден в Швеция до участието му на кръгли маси с Кърт Вонегът и Хайнрих Бьол. Заедно с това авторовата мисъл непрестанно тегли към родния край и спомените за близките хора, детството, бомбардировките над София, сънищата на младата му тогава майка и една прекрасна литературна панахида, отслужена в памет на Емилиян Станев и неговите безчетни кучета.

Гостите ще имат специалната възможност да научат повече от разговора с професор Инна Пелева и професор Вера Ганчева, които ще очакват всички заинтересовани в театралната зала на Столична библиотека, за да разкажат за историята на двете произведения. 

Изложбата с фотографии ще може да бъде разгледана до 30 ноември.

Повече на:
Издателство Нике - izdatelstvonike.comfacebook.com/izdatelstvonike 
Столична библиотека - libsofia.bg

Снимки: Издателство Нике