Писателят, създал шедьоври, посвещавал свободното си време на две неща – морето и четенето на книги.

Хемингуей създава повече от десет романа, девет научно-популярни книги и множество разкази, стихове и есета. Цялото му творчество се отличава с наситен и лаконичен език, а главните му герои, макар и не винаги хора на правилните постъпки, са сърцати и смели.

Самият Хемингуей обичал да чете от съвсем малък. А сестра му Марселина споделя: С Ърнест четяхме много. Най-вече класически произведения – Шекспир, Дикенс, Скот. Една от любимите ни книги в детството беше „Островът на съкровищата”.

С времето любовта към четенето на Хемингуей ставала все по-голяма. И макар да звучи невероятно, много негови приятели казват, че той четял по една книга  на ден и още два-три вестника за разтуха. Нищо не се променяло и по време на неговите пътешествия – писателят носел огромна чанта, в която го очаквали много непрочетени книги.

Дневната му програма била съвсем проста:
– от сутринта до обяд – работа.
– от обяд до вечерта – четене.

Хемингуей четял, не за да черпи интересни жизнени сюжети от книгите, а по-скоро от удоволствие към самото четене. И макар прочетените от него творби да били безчет, ето списъка на любимите му произведения:

„Крал Лир”, Уилям Шекспир
„Ана Каренина”, Лев Толстой
„Война и мир”, Лев Толстой
„Приключенията на Хъкълбери Фин”, Марк Твен
„По следите на изгубеното  време”, Марсел Пруст
„Кралица Марго”, Александър Дюма
„Братя Карамазови”, Фьодор Достоевски
„Наполеон”, Евгений Тарле
„Одисей”, Джеймс Джойс
„Червено и черно”, Стендал

Young Ernest Hemingway Holds a Gun, Walloon Lake, Michigan, Summer, 1903, - John F. Kennedy Presidential Library & Museum

The Hemingway family in 1905 (from the left): Marcelline, Madelaine ("Sunny"), Clarence, Grace, Ursula, and Ernest

Източник: cameralabs.org
Снимки: Pinterest, en.wikipedia.org