„Напред, човечество!” | 90 години от рождението на фантастичния писател Любен ДИЛОВ

Том 4-ти от събраните съчинения с хумористична и сатирична фантастика на големия наш писател излиза в навечерието на Нова Година

Какво би се случило, ако внезапно всички психично болни на Земята изчезнат, отвлечени от извънземни?

Не, не е свършил Биг Брадър и не бързайте да потривате ръце, че най-после тия от парламента ще си го получат. Предстои безпрецедентно обединение на човечеството в името на това, да си върне лудите... 

За да отбележи 90-годишнината от рождението на Любен Дилов (22 декември 1927 г.), издателство „Ентусиаст“ публикува том 4-ти от събраните му съчинения, съдържащ хумористична и сатирична фантастика. В него са поместени някои от най-знаменитите разкази на прочутия ни фантаст, включително „Напред, човечество“, който се нарежда сред най-превежданите в чужбина български текстове за всички времена. „Новогодишна трагедия“ пък може да се приеме като тридесетилетен предвестник на днешните джендър трагикомедии с „третия“ и други полове, завладели публичното пространство и медиите.

Знаменателно, „Осъзнаването на роботите“ излиза отново в годината, когато за пръв път се поставя открито въпросът, дали андроид може да получи качеството „личност“, а За Иван, който искаше да излезе“ е ярък представител на типичните Диловски метафори за идиотщината на „дисциплинираните“ общества.

Предстои ви... фантастичен смях! Не само с книгата, но и на официалната ѝ премиера - 28 декември 2017 г. от 18:00 часа в Книжен център „Гринуич“, гр. София, бул. „Витоша“ 37. 

Снимки: Любен Дилов-син,© личен архив

10267 Преглеждания