Цветана Качерилска пише стихове, есета, езотерични текстове. Автор е на книгите „Нишка над бездната”, „Сезони на чувствата”, „Премълчано”, „От слово и любов”, „Пясъчен свят”, „Зад хълма на лятото”, „Орхидея в пустинята”, „Задочни репортажи от съзвездието Северен кръст”, „Религия на любовта”. Работи като библиотекар в читалищната библиотека в Троян, а нейни творби са включени в Алманаха „Нова българска литература”, издание на фондация „Буквите”.

(Hand of God the Father by Albrecht Dürer)

Човешката ръка говори - с пръстите, с дланта, с формата, с допира си. Всеки милиметър  носи информация, която посветените разчитат безпогрешно. Печатът на Бога стои върху нея...

Ръката привлича или отблъсква. Гали или ранява. Дава или взема. Тя е най- загадъчният, най-уникалният орган в човешкото тяло. Съхранява посланията на сърцето, ума и душата. Тя е нашата най-точна “звездна карта”, природният ни хороскоп, тайната книга на нашата съдба, на успехите и пораженията ни, на съдбовните срещи, раздели и събития. Тя знае миналото и бъдещето ни. 

Ръката е най-верният ни сензор на физическо и астрално ниво. Тя лекува и убива. Христос и неговите ученици полагали ръцете си върху болните и ги изцелявали. Това изкуство днес владеят много лечители и екстрасенси. Науката доказва, че ръцете излъчват мощни енергии (фотографиите с т. нар. Кирлианов ефект).

Древните китайците казват, че Вселената е в ръцете на човека, а Аристотел стига до прозрението, че линиите върху човешката ръка не са нанесени без причина. Те имат Божествен произход и отразяват индивидуалността на всеки от нас. Ръката носи богата символика и самата тя се превръща в символ. В египетските йероглифи отворената длан означава цел, определена идея. Според окултистите дясната ръка съответства на рационалното, на ЯН енергията /мъжката/, а лявата- на чувствата, на ИН енергията /женската/. Върху лявата е записана “програмата” на човека, а върху дясната- какво е реализирано от замисъла. Ръката, излизаща от облак, в иконописите символизира Бога и творческото начало.

Ръцете са израз на астралното тяло и са свързани със симпатиковия дял на нервната система. Всички чакри са проектирани върху тях. Според китайската натурфилософия  показалецът на лявата ръка е свързан с белите дробове и дебелото черво, средният пръст - с черния дроб и жлъчката, безименният пръст- с пикочния мехур и с десния бъбрек.

Окултистите определят дясната ръка като даряваща и справедлива, а лявата - вземаща и любяща, свързана с творческите пориви. Следователно справедливостта помага на любовта и любовта помага на справедливостта. Лявата ръка е диплом на сърцето, а дясната- на ума.

(Study of Hands, 1506, by Albrecht Dürer)

Наполеон твърди, че лицето може да излъже, но ръката никога.

Според хиромантията преобладаващите черти на характера дават форма на пръстите. Палецът е Божествен. Ако е с големи размери, това е свидетелство за натура, в която надделява разума. А деформациите показват, че е нарушен някой от Божествените закони.

Показалецът е юпитеров пръст. Той има пряко отношение към благородството, честта и достойнството. Всякакви отклонения от формата или контузии подсказват изкривяване в тази област. Средният пръст е свързан със Сатурн. Ако го нараните, очаквайте превратности в съдбата. Той разделя материалното от духовното. Това е пръстът на справедливостта. Безименният пръст е под влияние на Слънцето. Той има връзка със сърцето и ендокринната система. Показателен е за отношението на човека към изкуството. Малкият пръст, наречен още меркуриев, носи информация за половата система и за жлезите с вътрешна секреция. Определя финансовите дела, както и  умението да се общува.

Чрез носенето на бижута на различни пръсти или като ги масажираме леко, можем да влияем върху определени качества на характера. Хората на изкуството е добре да носят пръстен на безименния пръст. Тези, които искат да развият благородни черти - на показалеца. Ако искате да подобрите материалното си положение, носете сребърен пръстен на малкия пръст. Разбира се, необходимо е време и постоянство.

Хиромантията тълкува характера, морала, умствения и емоционален живот на човека. Ръката дава повече информация от очите, за които се знае, че са огледало на душата.
Ръката носи Божия печат и тайната на всеки живот. Всичко в нея има значение. Хиромантите правят заключения за човека и по начина на ръкостискане, по топлината или студенината на дланта, по сухотата или влажността. За посветения, ръката е визитка на човека.

Учителят Дънов съветва да избягваме ръкуването, прегръдките и целувките с всеки. Защо? При тях става обмен на енергии. Случва се само при допир с някого да изпитаме неприятно чувство. Интуицията ни предупреждава, че дори обикновеното ръкуване не е безопасно.

(Left Hand of an Apostle by Albrecht Dürer)

Според Петър Дънов ръцете са съзнателна проекция на душата. Не случайно влюбените разчитат техния “език”, а в любовната лирика поетическият образ на ръцете е често използван символ на емоционално преживяване. Интуитивно влюбените са открили едно от тайнствата на окултизма, че всеки орган има двойна служба: външна и вътрешна, т. е. материална и духовна.
Всички планети влияят върху ръката, както и всички сили в Природата действат в нея. 

“Каквито са ръцете на човека, такава е и неговата правда” - едно актуално прозрение, отдавна изречено от окултистите.

Източник: ezoterikabg.com
Изображение(заглавно):  Christ Among the Doctors, Albrecht Dürer, ca.1506