„Брайловата азбука е знание, а знанието е сила.”

(1809 - 1852)

Шестте точки на гения Луи Брайл

На 4 януари 1809 г. е роден французинът Луи Брайл – създателят на азбуката за слепи, известна като Брайлова азбука, „Брайлово писмо“ или „брайл“. Баща му бил майстор седлар. При инцидент в работилницата му тригодишният Луи Брайл се наранява и ослепява. Когато навършва 10 години, печели стипендия в Националния институт за слепи деца в Париж. Там научава за опитите на офицера капитан Шарл Барбие да създаде кодирана азбука за изпращане на секретна информация. Установява контакт с автора на „синографията“, който бързо се отказва системата заради нейната сложност и неприспособимост в армията. 

Използвайки обаче опита на Барбие, младият Луи успява да създаде система от 63 различни комбинации от 6 точки, чийто релеф се възприема чрез сетивността на пръстите на двете ръце. Годината е 1821. Луи Брайл работи като преподавал в интернат за слепи деца в Париж. Умира от туберкулоза в Париж на 43 години.

Благодарение на неговата система, милиони незрящи получават светлината на познанието. Брайловото писмо в наши дни се използва от хора в цял свят, като за звуковете на различните езици се приспособяват нови комбинации от точки. Азбуката на Брайл е пренесена в България от Русия през 1906 година. На нея са съставени всички учебници и книги за незрящи на български език.

През 1952 г., когато се отбелязват 100 години от смъртта му, тленните останки на Брайл са положени в Пантеона в Париж в знак на признателност.

Източник: lira.bg
Изображения: SOBLEC, Pinterest, Books, Health and History