"За да се четат, статиите трябва да предлагат секс, скандал, сензация."

Роден в Мако, Унгария, в богатото семейство на търговец на грозде, Джоузеф Пулицър става известен като "баща на модерната  журналистика". Журналист, издател, конгресмен, мъж с позиция и изобретателно мислене, той доказва качествата си в сферата на разследващата журналистика, водейки разобличителни кампании на корупционни схеми в едрия бизнес. Пулицър се приема и за родоначалник на "жълтата преса", а като собственик на вестник защитава принципа на трите С – "за да се четат, статиите трябва да предлагат секс, скандал, сензация". Престижната награда на негово име е създадена с щедро дарение от завещанието му, оставено за създаването на факултет по журналистика към Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ (1912). Наградата "Пулицър" се счита за най-престижната американска награда за журналистика, литература и музика. За първи път наградата е присъдена на 4 юни 1917 г. – 6 години след смъртта на Джоузеф Пулицър.

(1847 ~ 1911)

Постави го пред тях кратко, за да го прочетат, ясно, за да го оценят, живописно, за да го запомнят, но преди всичко – ясно, за да бъдат водени от светлината му.

Аз съм силно заинтересован от прогреса и възхода на журналистиката, защото съм посветил целия си живот на тази професия. Считам я за благородна професия, която е важна и влияе върху умовете и морала на хората.

Честността за вестника е като добродетелта за жената.

Не отпечатвай нищо във вестника, което и слугата ти няма да разбере.

Циничната и наемна преса постепенно ще научи хората на същите ценности.

Силата да оформят бъдещето на републиката ще бъде в ръцете на журналистите и идните поколения.

Публичност, публичност, публичност – това е най-великият морален фактор и сила в нашия публичен живот.

10-20 реда могат да означават цял ден здрава работа, дълбоко мислене, поправки и мерене на думите.

Моята цел е да помогна на бедните. Богатите могат сами да си помогнат.

Един вестник трябва да прави повече от това да се отпечатва всеки ден и да публикува първокласни статии. Трябва да има хобита, да прави реформи, да повежда походи и така да бъде в услуга на обществото.

Нашата държава и нейната преса ще се въздигнат или сгромолясат заедно.

(Portrait of United States publisher Joseph Pulitzer, 1918)

Снимки: Wikimedia Commons, Wikipedia