"Четенето направи Дон Кихот рицар, а вярата в прочетеното го направи умопобъркан." ~ Джордж Бърнард Шоу

don quijote pag-07-08 copy

"Затова съдя и заключавам, изхождайки от нещо истинно и всеизвестно, че величието на любовта триумфира пред портите на ада."

"Няма нищо по-нищожно от доминацията на голямото самочувствие."

"Мъката не е създадена за чудовищата, а за хората. Но, когато хората я чувстват прекалено, се превръщат в чудовища."

"Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека. Казвам ти го, Санчо, защото ти видя пиршествата и изобилието, на които се радвахме в замъка, който преди малко напуснахме. Е добре, сред онези вкусни ястия и ледени напитки на мене ми се струваше, че се измъчвам от глад, защото не им се наслаждавах свободно, както бих им се наслаждавал, ако те бяха мои. Задълженията да се отплатиш за направените ти благодеяния и милости са вериги, които пречат на духа да бъде свободен."

Quijote

"Да мислим, че всичко в този живот ще остане неизменно, в същото състояние, е най-голяма заблуда."

"На този свят човек всеки ден може да види нещо ново - шегите се превръщат в истина, а тези, които се подиграват, излизат подиграни."

"Свободата, Санчо, е сладко нещо. От сладкодумците властимеющи не я чакай – с обещанията ще си останеш. Сладките неща те за себе си ги пазят. Я гледай за година власт само какви търбуси правят. Теб най-много с някое позагнило морковче да те залъжат. Свободата, Санчо, сам трябва да си я вземеш..."

"Войната е мащеха на страхливците и майка на смелите!"

Quijote-Tapa1

"Ако избереш пътя на добродетелта и се стремиш да вършиш само добродетелни неща, няма защо да завиждаш на тези, чийто прадеди са били князе и сеньори, защото кръвта се наследява, а добродетелта се придобива и струва сама по себе си много повече от кръвта."

"По-добре приеми истината, каквато и да е тя, отколкото да очакваш нещо друго, но лъжа!"