„Страхът и любовта не могат да съществуват едновременно. Вината не служи на никаква друга цел, освен да разрушава. Задълженията отглеждат негодувание.”

 Бракове и други бедствия 

Бракът не е върхът на това да живееш живот на осъществен човек, не е за всяка уста лъжица. Въпреки това обществото загатва, че с цел да се осъществим, ни е  трябва да се омъжим или оженим. Крайно погрешно. Затова не се изненадвам, че повечето бракове завършват с развод. Ние имаме напълно изкривен поглед за брака, който го обрича на провал още от самото му начало. 

Често си мислим, че бракът ни осигурява устойчивост. Бракът е като всяко друго нещо – съставен е от постоянно променящи се организми, които се разширяват, свиват се, движат се, растат и умират. Тези променящи се организми, когато бъдат съчетани в една връзка, са отговорни за формата и характера на брака. Хората се променят и заради това взаимоотношенията между тях също трябва да се променят. 

Хората порастват. Понякога растат с различна бързина и в различни посоки и всичко завършва с това, че растежът ги разделя. Друг път се случва да изгубят интерес да вършат работата, нужна за поддържането на една добра връзка или пък да започнат да се интересуват от някого другиго.

Такава е действителността. Всяка ситуация, включително бракът, е временна. Може да кажете: „Не и моят брак!” Е, тогава сте наивни. Единственият начин да имате щастлив брак, е да имате такъв, който е щастлив миг по миг. Може да планирате да сте щастливи 10 или 20 години отсега нататък със сегашната си половина, но може да стигнете до дълбоко разочарование. 

Най-добрите взаимоотношения и бракове се подновяват непрекъснато. Те не се съсредоточават прекалено върху бъдещето, не залагат много и на миналото, а се съсредоточават върху настоящето. Влагат енергията си в наслаждение на всеки миг от онова, което имат в момента. 

♥ „Проблемът с женитбата е, че в нея връзката се осланя на ограниченията.”

Кристофър МОРЛИ, журналист, романист и поет

Толкова ли е богохулно това за брачните клетви? Надявам се. Срещу брачните клетви трябва да се богохулства. Те се основават на древните закони на собствеността, когато на жените не се е гледало кой знае колко различно от добитъка, като изключим това, че могат да раждат деца и да готвят храна. 

Бракът е социален договор, който налага страх, вина, задължения и поставя в опасност индивидуалността. Страхът и любовта не могат да съществуват едновременно. Вината не служи на никаква друга цел, освен да разрушава. Задълженията отглеждат негодувание. Застрашената индивидуалност е загуба на своето Аз. 

***

 Бракът е романтичен мит

„Добър брак е този, който може да оцелее след деветдесет дни еуфория на романтична любов”.

Едуард АБИ, писател и есеист, природозащитник

Когато се ожените, вие давате един на друг своите сърца. Нали така? Или поне за това се разказва във всички любовни песни. Е, забравете го. Това не е добра идея. Вашето сърце ви принадлежи. На никого не го давайте. Не споделяйте толкова подробно и мислите си. Повечето хора нямат достатъчно мисли, които сами да мислят, да не говорим за споделяне. В брака става дума за споделяне на време. Той не е за това да споделяте сърцата и мислите си. 

Митът за брака е, че ще бъдем свързани н съвършена хармония. Две половинки, най-сетне свързани, за да се получи едно цяло. Каква величайша глупост! В мита двама души са свързани в едно, стига да имат обща банкова сметка и една и съща фамилия, и затова ще бъдат щастливи. 

Трябва да се научим да бъдем силни, независими индивиди, преди изобщо да се замислим за свързване с друг човек. (След това трябва да си запазим отделните банкови сметки и може би и собствената си фамилия!)

„Значи си срещу брака?”

Не.

„Значи си за разводите?”

Да.

Няма нищо лошо в развода. Повече хора трябва да го правят. Разводът е правилното решение за много калпави бракове. Мисля, че разводите щяха да бъдат по-малко, ако преразгледаме брака. Вярвам, че ако силни индивиди влизат в брака, броят на разводите ще намалее.

Бих предпочел да видя една двойка да се развежда, за да намери истинската любов с други хора или за да живеят щастливо сами, отколкото да останат във връзка, която е разрушителна емоционално, умствено или физически. 

По-добре добър развод, отколкото лош брак. 

От: „Спри да хленчиш. Размърдай си задника”, Лари Уингет, изд. „Кръгозор”, 2004
Снимка: larrywinget.com