(1876 ~ 1917 )

Висока и стройна, с изящната гъвкавост на диво животно, със смолисти коси, които се спускат на необикновени вълни и ни пренасят на някакво вълшебно място.
Най-женствената жена на света, която с тялото си пише непозната трагедия.
Хиляди извивки и хиляди движения, които се съчетават съвършено с хиляди различни ритми.

Тя е жена с много имена: Маргарета, както е кръстена от родителите си; госпожа Маклауд, както е била известна на остров Ява; Н21, кодовото име, дадено й от германците през Първата световна война.

И най-вече Мата Хари, най-желаната жена на своето време. Екзотична танцьорка, скандална прелъстителка на най-богатите и влиятелни мъже в Европа, довереница и куртизанка, която има смелостта да се изправи срещу предразсъдъците и параноята на парижкото общество. Но за този живот трябва да се плати висока цена. След като събужда подозренията на френското разузнаване, Мата Хари е арестувана в хотела си на „Шан-з-Елизе“. За шпионаж в полза на германците. Последвалата присъда е безмилостна. Докато е в затвора, Мата Хари иска само едно – да разкаже истинската история на живота си на своята дъщеря.

* За „Шпионката”, назаем от едноименната книга на Паулу Коелю

...

Любовта ни убива и не оставя на местопрестъплението нито една улика. 

Всеки миг трябва да бъде почувстван и изживян, а ако се опитаме да разберем неговия таен смисъл и причина – вълшебната магия изчезва. 

Грехът е сътворен не от Господ, грехът е роден тогава, когато сме се опитали да превърнем абсолюта в нещо относително. Ние престанахме да виждаме цялата картина, днес за нас е достъпен само малък фрагмент от нея, и в този фрагмент има вина, правила, доброто се сражава със злото, и всяка от страните се смята за добра.

Цветята ни учат, че на света няма нищо вечно. Не са вечни нито младата красота, нито увяхването, защото с него идват нови семена. Помни това в часовете на веселие, тъга или мъка. Всичко преминава, остарява, умира и възкръсва.

И най-високото дърво израства от крехкото семенце. Не забравяй това и не се опитвай да ускориш хода на времето.

Само любовта е в състояние да изпълни празнотата със смисъл.

Най-добрият начин никога да не се изгубиш – да не мислиш за това, накъде те носи живота. 

Разберете какво искате и се стремете да вървите все по-надалеч. Усъвършенствайте своя танц, работете над него и винаги си поставяйте недостижими цели. Защото това е предназначението на истинския артист – да стигне отвъд предела на собствените си възможности. 

Този, който желае малкото и достъпното, не преуспява в живота. 

Бъдете слънчогледи, научете се благодарно и радостно да приемате своята съдба, каквато и да е тя. 

Някои твърдят, че Бог е математик, но не са прави. Бог, ако наистина съществува, е шахматист – той разчита хода на противника, а после го побеждава. 

Промените не винаги вещаят добро.

Снимка: imbd.com