„Защо позволявате на децата си да напущат България? Та тя им е майка, тя им е баща. Хубава, лоша, всичко е тя.“

(Ванга с патриарх Максим в Рилския манастир, 1980 г.)

~ За вярата и Бог

Има Бог. Ако замълчите, и камъните ще проговорят за Бога. Така както слепите знаят, че има светлина, така както сакатите знаят, че има здрави хора, така и здравите трябва да знаят, че има Бог!

Да укрепите вярата си в Бога, да се обичате и да сте добри един към друг, защото без тези три неща няма напредък във нищо. Макар и бавно, лошото в България почва да отминава. Не бързайте! Небето знае как и кога да подрежда събитията. Там законите са други и причините са други. 

България ще страда много, защото сме безверници. 

Хората не вярват в Бога и единението, затова се мъчат като грешници.

Не се карайте, а се обичайте всички. Вяра и любов да има за народа – това е най-важното. 

...

~ Последната религия

Всички религии до една ще изчезнат! Ще остане само учението на Бялото братство. Като бял цвят то ще покрие земята и благодарение на него хората ще се спасят. 

...

~ За емиграцията 

Защо позволявате на децата си да напущат България? Та тя им е майка, тя им е баща. Хубава, лоша, всичко е тя. От Бога им е дадена. Какво си мислят, че ще намерят навън? Ще ходят, ще ходят и пак тука ще се върнат. От това България само губи. 

Гърците са хитри, а турците са мешан народ, различен от нашия. Да търгуваме с тях е добре, но никога няма да станем искрени  приятели. 

С Русия нещата са други. Русия няколко пъти ни е помагала, ще ни помага и в бъдеще, защото сме славянски, християнски народи, свързани от векове. 

...

~ За билките и лекарствата

Светът е започнал с билките и с билките ще свърши. Но билките от дадена страна лекуват само хората, които живеят в нея. Така е определено. Всеки да се лекува със своите билки. 

Лекарствата затварят вратата, през която може да влезе природата чрез билките и да излекува болния организъм. За всяка болка има билка. 

...

~ За мъртвите 

Мъртвите продължават да живеят. Те са сред нас, обичат ни и ни помагат да прозрем вечните истини на живота. Затова трябва да ги почитаме със сърцата си… За мъртвия са важни почитта и чувствата към тях на живите, а не храната, която мнозина дават при помен, само за показване пред хората. 

Из: „Пророчествата на Ванга“, Жени Костадинова, КК „Труд“, 1997 г. 
Снимка: Ванга с патриарх Максим в Рилския манастир (1980 г.), fondacia-vanga.com